« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
eko kvarner

Industrijski projekti na Kvarneru nemaju studiju utjecaja na okoliš

Izgradnja novih pogona mogla bi povećati utjecaj na zdravlje stanovništva i okoliš iznad prihvatljivih razina

(Karmen Mrkic / CROPIX)
Udruga Eko Kvarner poslala je primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini pismo tražeći da pokrene izradu studije utjecaja na okoliš kumulativnih učinaka svih energetskih i industrijskih projekata koji su u planu za izgradnju na području Kvarnera.

Projekti se odnose na izgradnju postrojenja za proizvodnju i preradu nafte uz upotrebu koking tehnologije u rafineriji nafte na Urinju i terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) kod Omišlja na Krku.

Eko Kvarner podsjeća da je podržao izgradnju ovoga terminala zbog strateških energetskih interesa ali i upozorio da je područje Kvarnera već zasićeno industrijskim postrojenjima te da bi rad novih pogona mogao povećati utjecaj na zdravlje stanovništva i okoliš iznad prihvatljivih razina.

Iako postoje studije za pojedinačne projekte, a neke se još provode, nema niti jedna stručna procjena kumulativnih efekata postrojenja koja su već u funkciji niti ona koja bi pribrojila i efekte nakon realizacije svih predloženih projekata, ističe udruga Eko Kvarner.

Sva postrojenja nalaze se na udaljenosti od svega nekoliko kilometara, a uz moguću izgradnju termoelektrane Plomin 3 velikog kapaciteta (600 MW) na uvozni ugljen, njihov kumulativan učinak mogao bi biti štetan za ljude i okoliš.
29.11.2009. 19:12:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh