« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
EHHH...

EU se ne može dogovoriti oko pomicanja sata

Države članice ostaju nesuglasne oko šireg pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno kako bi promjena stupila na snagu

Može li doći do dogovora?
Može li doći do dogovora? (Arhiva)
Više o

pomicanje sata

Svaki Europljanin koji se ponadao završetku dvojbe o tome treba li svakih pola godine pomaknuti jedan sat unaprijed ili unazad, trebat će ostati strpljiv.

Većina zemalja članica EU-a treba dodatno vrijeme kako bi provela u praksu izmjene pomicanja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunjsko predsjedništvo Vijećem EU-a, javila je u subotu njemačka medijska grupa Funke.

Europski zakonodavci izglasali su u ožujku početak promjena za 2021. Tada zemlje članice trebaju odlučiti hoće li izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Države članice ostaju nesuglasne oko šireg pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno kako bi promjena stupila na snagu.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku europskim ministara prometa, iako se tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunjska je upozorila kako je potreban usuglašeni pristup problemu kako bi se spriječila "šarolikost vremenskih zona" te osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunjskog predsjedništva.

Peter Almaier, njemački ministar gospodarstva, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi izbjeći "vremenske otoke" te dodao kako trebaju postići zajedničku poziciju "najkasnije nakon ljetne stanke", javlja agencija dpa.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara prometa, zakazanom za kraj ove godine, nakon pregovora s Europskim parlamentom.

01.06.2019. 14:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Renato
    15.03.2020. 15:53
    Moje mišljenje u Europi i Hrvatskoj trebalo biti drugačije vrijeme to jedno takvo jest da bi najbolje bilo pomaknuti jednom kazaljke za pola sata unaprijed i ne treba mijenjati vrijeme zimi te bismo tako dobli pola sata sunca više i ljeti, i zimi kad nam bi to najviše značilo, a mislim to je novo pozitivno i moderno vrijeme.
    Između ljetno vrijeme u 03:00 sata i zimsko vrijeme u 02:00 sata trebalo bi prelaska u nove srednje vrijeme na 02:30 sata to znači između zimsko i ljetno prelaska izjednačavanje vrijeme i nove vremenske zone,a više ne mijenja vrijeme.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh