« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
DA!

Neprihvatljivo žigosanje novinara u Hrvatskoj

Skup na Lojbaškom polju kod Bleiburga u Koruškoj (gdje je i došlo do spomenutog incidenta) je sporan i neki ga smatraju „najvećim okupljanjem fašista u Europi"

Jesmo li stvarno u Europi?
Jesmo li stvarno u Europi? (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

novinari

Desno-nacionalni Hrvatski tjednik u svom je izdanju od 23.5.2019. na naslovnoj stranici objavio fotografije petero novinarki i novinara koji su izvještavali o komemoraciji u austrijskom Bleiburgu, na kojoj se okupljaju i desni ekstremisti. Autor članka je predstavnike medije nazvao neprijateljima Hrvatske, stoji u priopćenju medijske kuće Deutsche Welle.

Hrvatski tjednik uz imena novinara navodi i medije za koje rade - Tanja Malle (Ö1), Srećko Matić (Deutsche Welle), Olivera Stajić (Standard), Krsto Lazarević (Welt, Deutsche Welle, Republik) i Danijel Majić (Frankfurter Rundschau). Istovremeno je njih petoro označeno dijelom "skojevske internacionale" koja u Njemačkoj i Austriji djeluje protiv Hrvatske, ali nije „uspjela spriječiti bleiburšku komemoraciju".

Dvoje suradnika Deutsche Wellea danima je izloženo pravoj hajci na društvenim mrežama i u više navrata im se vrlo jasno prijetilo. Jedan od spomenutih novinara u Bleiburgu je bio napadnut od strane sudionika, verbalno i tjelesno. Bila je potrebna intervencija austrijske policije kako bi se spriječilo nešto još i gore. 

U vezi s tim napadima na novinare, i posebno u vezi s objavljivanjem njihovih fotografija u stilu potjernice, intendant Deutsche Wellea Peter Limbourg je izjavio: "Javno žigosanje naših kolegica i kolega je neprihvatljivo. Zadatak novinara je da informiraju. Izvještavanje, kao u ovom slučaju, o desno-radikalnim tendencijama usred Europe je obveza. Ovakvo objavljivanje (fotografija novinara, nap. ad.) može se ocijeniti kao opasna prijetnja novinarima i predstavlja napad na slobodu medija - napad kojemu se mi svi skupa i odlučno moramo suprotstaviti."

DW ispituje mogućnost poduzimanja pravnih koraka protiv lista Hrvatski tjednik.

Skup na Lojbaškom polju kod Bleiburga u Koruškoj (gdje je i došlo do spomenutog incidenta) je sporan i neki ga smatraju „najvećim okupljanjem fašista u Europi". Tamo se svake godine okupljaju tisuće ljudi, među njima ima i desnih ekstremista, ali i potomaka žrtava koji žele odati počast ubijenim članovima svojih obitelji, koji su život izgubili u „Bleiburškom masakru" u svibnju 1945., stoji u priopćenju Deutsche Wellea
.

31.05.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh