« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ALTERNATIVA STOJ!

Europska Unija ZABRANILA biljne preparate!

Danas je stupila na snagu odredba kojom je zabranjena prodaja stotina biljnih pripravaka u Velikoj Britaniji

Biljni pripravci trebaju se odobriti kao i lijekovi
Biljni pripravci trebaju se odobriti kao i lijekovi (Wikipedia)
Više o

biljni lijekovi

,

tradicionalna medicina

,

zabrana prodaje

Po prvi puta, tradicionalni lijekovi pripravljeni od ljekovitog bilja moraju biti odobreni ili prepisani od strane registriranog travara. Za sada je od popularnijih ljekovitih biljaka odredbu zadovoljila jedino echinacea koja služi za jačanje imuniteta.

Ova je odredba snažno udarila na tisuće proizvođača biljnih pripravaka i travare koji se boje da će ostati bez posla. Problem je proces priznavanja pripravaka kao biljnih lijekova koji košta u najboljem slučaju 100 tisuća eura.

Propis koji je EU donijela još pred sedam godina zahtijeva proceduru po kojoj svaki biljni pripravak treba dokazati korištenje u zemljama EU barem 30 godina, ili 15 u EU i još 15 negdje drugdje u svijetu kako bi bio priznat i licenciran za prodaju.

Britanska agencija za lijekove i medicinske proizvode tijekom protekle dvije godine često je upozoravala na biljne pripravke koji su imali negativne popratne učinke, a cilj legislative je napraviti registar travara i ljudi koji se bave tradicionalnom medicinom kako bi se uvelo reda na tržište.

Neki su imali sreće, pa je tako akupunktura i dalje potpuno legalna, a podršku najnovijim naporima za sređivanje tržišta dao je i princ Charles, dugogodišnji pristalica biljnih pripravaka i alternativnih metoda liječenja. Kako su prema zadnjem istraživanju čak šest milijuna Britanaca redoviti korisnici biljnih pripravaka, očito je da tržište cvjeta, pa je EU odlučila naplatiti licencu za prodavanje biljnih lijekova.

30.04.2011. 20:08:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionica
    30.04.2011. 23:35
    fašistička unija
  2. avatar
    Irena
    13.05.2011. 21:55
    A sve zbog FARMACEUTSKOG LOBIJA!!! Tu je najveća lova.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh