« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OJAČAJTE IMUNITET

Alergije - najvažnije je ojačati imunitet

Kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i brojne druge neugodnosti muče više od 30 posto svjetske populacije u razdoblju od ožujka do rujna

C vitamin odličan je za alergije
C vitamin odličan je za alergije (Arhiva)
Više o

proljeće

,

alergije

S dolaskom toplijeg vremena na sjevernu Zemljinu hemisferu priroda se počela buditi, a to najbolje znaju osobe koje pate od neke vrste alergije. Prema najnovijim podacima od algerija pati gotovo trećina svjetske populacije, a istraživači to povezuju sa stresnim načinom života koji nas čini preosjetljivima na podražaje iz okoline koji inače nisu štetni.

Ono što alergičari mogu učiniti jest svakako smanjiti i izbjegavati izlaske u prirodu u periodu kada je koncentracija peluda najveća, odnosno između 12 i 18 sati, te osobito u peridu kada je vjetrovito.

Uz pelud drveća, trava i korova, kao najčešććih proljetnih alergena, danas problem predstavljaju i drugi, 'moderniji' alergeni. To su prije svega hrana te već spomenuta izloženost stresu i preopterećenost obavezama što za posljedicu ima pad imuniteta i neželjene reakcije organizma.

Kao najvažnija stvar zbog toga se nameće jačanje imunološkog sustava koji je jedini lijek u borbi protiv alergija. Jedno od ponajboljih rješenja za to su med i propolis koji su se pokazali kao izvanredni stimulatori imunološkog sustava, ali problem je što oni, na žalost, spadaju među najčešće alergene, što ograničava njihovo korištenje.

Vrlo dobra stvar za jačanje imuniteta je i vitamin C koji spada u standardnu preventivnu terapiju alergija. Uz njega se preporučuje korištenje svježeg voća i povrća, probiotika, uzimanje dosta tekućine, ali i detoksikacija organizma barem dva puta godišnje jer nakupljanje toksina u tijelu također ima iznimno loš utjecaj na imunitet što može rezultirati problemima puno gorim od alergija.

Ukoliko patite od alergija uzrokovanih peludom ne zaboravite na pravilnu higijenu nosa. Najbolji savjet je ispiranje nosa fiziološkom otopinom jer se najveći dio alergena zadržava upravo u nosnoj šupljini što uzrokuje dugotrajnije alergijske reakcije.

30.04.2011. 18:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh