« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Neispunjavanje obaveza

EU prijeti Iranu novim sankcijama

Europski ministri vanjskih poslova izjavili su da su spremni podržati nove sankcije protiv Irana u slučaju nastavka blokade pregovora o nuklearnom programu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Iran

,

sankcije

"Stalno iransko neispunjavanje njegovih međunarodnih obveza i nedostatak interesa te zemlje zahtijeva jasan odgovor i prikladne mjere" EU, ocijenili su oni u tekstu prihvaćenom tijekom sastanka u Bruxellesu.

Taj dokument će biti podastrijet europskim šefovima država i vlada tijekom summita u četvrtak i petak. "Ponuda međunarodnih pregovora ostaje na stolu", navodi se u tekstu i naglašava da će EU podržati akciju Vijeća sigurnosti EU ako Iran i dalje ne bude surađivao s međunarodnom zajednicom u vezi svog nuklearnog programa".

Ministri vanjskih poslova EU će razmotriti opcije za sljedeće etape u tu svrhu tijekom sljedećeg sastanka, previđenog za siječanj. Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger je rekao da će razmatranje sankcija dobiti prioritet ako Iran ne promijeni svoj stav.

Precizirao je da islamski režim ima na raspolaganju nekoliko dana u prosincu kako bi prihvatio ispruženu ruku međunarodne zajednice. Iran odbacuje plan sporazuma razmjene velikog dijela svog uranija obogaćenog na 3,5 posto za uraijn obogaćen na 20 posto za svoj istraživački reaktor. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 20:35:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    08.12.2009. 22:49
    Koje neispunjavanje obaveza???
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh