« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
mjere opreza

Dvije osobe uhićene uoči Obaminog primanja Nobela za mir

Služba unjutrašnje sigiurnosti ocijenila je uputnim obaviti uhićenja na temelju prethodnih osuda i sigurnosnih pravila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Nobelova nagrada

,

Norveška

,

Oslo

Norveška policija je objavila u utorak da je uhitila dva muškarca optužena zbog nepoštivanja zakona o oružju, dva dana prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame na uručenje Nobelove nagrade za mir.

"Na temelju informacija o prethodnim osudama i sigurnosnim pravilima u Oslu za ovaj tjedan, služba unutrašnje sigurnosti (PST) je ocijenila da je uputno uhititi te dvije osobe", navela je ta služba u priopćenju. Policija nije precizirala ni identitet osumnjičenih ni zločine koje im pripisuje.

Prema norveškim glasilima radi se o jednom Norvežaninu pakistanskog podrijetla kojem je suđeno i koji je oslobođen prošle godine u prvom procesu održanom u sklopu novog antiterorističkog zakona, i o jednom njegovom suradniku. Služba unutrašnje sigurnosti je odbila komentirati te informacije.

Arfan Bhatti je optužen zbog otvaranja vatre iz automatskog oružja na jednu sinagogu u Oslu, pri čemu nitko nije stradao, kao i za planiranje atentata na američko i izraelsko veleposlanstvo u Oslu. Osumnjičeni i dvojica pomagača su pušteni zbog nedostatnih dokaza.

Uhićenja su izvedena u sklopu dolaka Baracka Obame, kojem će u Oslu biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Između 2.000 i 2.500 policajca, među kojima i elitni snajperisti i ekipe sa psima mobilizirani su zbog Obamina posjeta. Američki predsjednik odlazi iz Norveške u petak ujutro. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 21:40:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh