« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SVEOBUHVATAN PAKET

EU najavljuje snažne sankcije Iranu

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU usvojiti dodatne restriktivne mjere protiv iranskog nuklearnog programa

Nuklearka
Nuklearka (Shutterstock)
Više o

Iran

,

nuklearni program

,

sankcija Iranu

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Iran obogaćivanje urana

Ministri vanjskih poslova Europske unije na idućem sastanku namjeravaju donijeti "sveobuhvatan i snažan paket" sankcija, ali i ponovno potvrditi spremnost za razgovare o iranskom nuklearnom programu, navodi se u nacrtu izjave u utorak.

Međunarodna zajednica smatra da je svrha iranskog nukleranog programa napraviti atomsku bombu, iako Iran to opovrgava. Iranu su već nekoliko puta nametnute sankcije, a posljednje su odobrene prošlog mjeseca.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak provesti UN-ovu odluku o sankcijama, ali i da će slijediti korake SAD-a te da će usvojiti i dodatne restriktivne mjere kako bi pojačali pritisak na iranski režim.

Po nacrtu izjave, koju je dobila na uvid agencija dpa, ministri bi trebali usvojiti "sveobuhvatan i snažan paket mjera na područjima trgovine, financija, energetike, prometa kao i dodatne odredbe za zabranu viza i zamrzavanje imovine, što se posebice odnosi na iranske banke, Revolucionarnu gardu i iranske brodske linije".

Međutim, u dokumentu se ističe "predanost EU-a" postizanju diplomatskog rješenja iranskog nukleranog pitanja.(hina/metro-portal)

20.07.2010. 13:09:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh