Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2010. 13:09:42
SVEOBUHVATAN PAKET

EU najavljuje snažne sankcije Iranu

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU usvojiti dodatne restriktivne mjere protiv iranskog nuklearnog programa

Nuklearka
Nuklearka (Shutterstock)

Ministri vanjskih poslova Europske unije na idućem sastanku namjeravaju donijeti "sveobuhvatan i snažan paket" sankcija, ali i ponovno potvrditi spremnost za razgovare o iranskom nuklearnom programu, navodi se u nacrtu izjave u utorak.

Međunarodna zajednica smatra da je svrha iranskog nukleranog programa napraviti atomsku bombu, iako Iran to opovrgava. Iranu su već nekoliko puta nametnute sankcije, a posljednje su odobrene prošlog mjeseca.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak provesti UN-ovu odluku o sankcijama, ali i da će slijediti korake SAD-a te da će usvojiti i dodatne restriktivne mjere kako bi pojačali pritisak na iranski režim.

Po nacrtu izjave, koju je dobila na uvid agencija dpa, ministri bi trebali usvojiti "sveobuhvatan i snažan paket mjera na područjima trgovine, financija, energetike, prometa kao i dodatne odredbe za zabranu viza i zamrzavanje imovine, što se posebice odnosi na iranske banke, Revolucionarnu gardu i iranske brodske linije".

Međutim, u dokumentu se ističe "predanost EU-a" postizanju diplomatskog rješenja iranskog nukleranog pitanja.(hina/metro-portal)

20.07.2010. 13:09:42
http://metro-portal.hr/eu-najavljuje-snazne-sankcije-iranu/44814/