« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŠTO JE ISTINA?

EU istražuje je li pandemija svinjske gripe lažirana

Pojavila se osnovana sumnja da su WHO, farmaceustki giganti i znanstvenici radi profita poticali proglašenje pandemije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

GlaxoSmithKline

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

Vijeće Europe

,

farmaceutska industrija

,

svinjska gripa

,

Roche

,

Novartis

Svinjska gripa opet diže prašinu u svjetskoj javnosti. Naime, Vijeće Europe odlučilo je pokrenuti istragu kojoj je svrha analiziranje utjecaja moćnih farmaceutskih kompanija na globalnu kampanju koja se vodi povodom te najnovije bolesti

Dakle, zdravstvena komisija Parlamenta Europske unije donijela je rezoluciju koja predviđa potpunu transparentnost u istrazi o potencijalnim koruptivnim radnjama između Svjetske zdravstvene organizacije, globalne farmaceutske industrije i akademskog znanstvenog svijeta, prenosi radio Slobodna Europa.

„Kako bi plasirali svoje proizvode, cjepiva i lijekove, farmaceutske tvrtke vrše ogroman utjecaj na znanstvenike i nadležne organe, upravljaju vladama diljem svijeta navodeći ih na proglašavanje uzbune te ih prisiljavaju na trošenje zdravstvenih resursa na neefikasne strategije cijepljenja i dovode u opasnost zdravlje milijuna ljudi zbog nedovoljno testiranog cjepiva", tvrdi dr. Wolfgang Vodarg, predsjedavajući Odbora Parlamenta EU za zdravstvo.

„Pandemija ptičje gripe 2005./2006. godine, zajedno s današnjom pandemijom svinjske gripe, nije samo uzrokovala veliku štetu dijelu pacijenata koji su se cijepili, te zdravstvenom proračunu, već je i uzdrmala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije", podsjeća dr. Vodarg.

Bilo kako bilo, ono što Komisija mora istražiti je opcija lažiranja pandemije, osim mogućih veza između znanstvenika koji su zagovarali njeno proglašenje i farmaceutskih divova kao što su GlaxoSmithCline, Roche i Novartis, koji su imali enormnu financijsku korist od toga.

07.01.2010. 15:06:06
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    07.01.2010. 15:34
    I sada će se potrošiti još novca, a sve što treba napraviti je pogledati u datume i statistike... Neće ovaj put brojevi lagat.
    A i da zaključe kako se radilo o prevari, što bi se točno trebalo dogoditi i kome? Para nema, farmaceuti osigurani ugovorima, a WHO se neće tek tako dati srušiti. Što bi ono rekli, nakon karanja nema kajanja :-/
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh