« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
PRITISAK MOĆNIKA

EU i MMF prisili Mađarsku da promjeni zakon o središnjoj banci

Predstavnik vlade neće više sudjelovati na sjednicama Monetarnog vijeća Narodne banke i ono više neće morati slati vladi dnevni red tih sastanaka

Više o

Europska unija

,

MMF

,

Mađarska

,

središnja banka

Mađarska vlada predstavila je u srijedu reviziju kontroverzne reforme središnje banke, odgovorivši time na prigovore Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) čija joj je pomoć ponovno potrebna, javlja Hina.

"Mađarska vlada uputila je parlamentu izmjene zakona o središnjoj banci, koje se odnose na neka pitanja sporna za Europsku komisiju", priopćilo je mađarsko ministarstvo gospodarstva.

Konzervativna stranka Fidesz premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, pa je usvajanje izmjena zakona tek formalnost.

"Predstavnik vlade neće više sudjelovati na sjednicama Monetarnog vijeća Narodne banke i ono više neće morati slati vladi dnevni red tih sastanaka", pojasnilo je ministarstvo.

Vlada je istaknula da je predložila i izmjenu ustava kako bi se ukinula odredba o spajanju središnje banke s tijelom za nadzor financijskih institucija PSZAF.

"Te izmjene poslane su Europskoj komisiji, koja ih je uzela u obzir", kaže se u priopćenju.

Budimpešta nije ipak u cijelosti odgovorila na zahtjeve Bruxellesa.

Članci koji se odnose na plaću čelnika središnje banke, smanjenu na četvrtinu ili trećinu dosadašnjeg iznosa, ili prisege guvernera ustavu, nisu mijenjani.

Vlada zadržava također mogućnost imenovanja trećeg zamjenika predsjednika središnje banke, što je Komisija također kritizirala.

18.04.2012. 15:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Damir
    18.04.2012. 20:36
    ...odvajanje centralne banke od ustavne Republike i njena samostalnost od izbornog procesa ne znači ništa drugo do feudalizacije Republike.
    Monetarna vlast na taj način izlazi iz okvira društvenog nadzora te se naprosto "faraonizira", ona zakulisno prelazi s oca na sina, točno onako kako, doduše javno, prelazi i vlast u komunističkoj Koreji.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh