« Ekosfera
objavljeno prije 2 sata i 41 minutu
SRAMOTA

EU fondovi i rudnici ugljena

"Greenwashing" investicijski fondovi koji su regulirani pravom EU ulažu u neke od najvećih svjetskih kompanija ugljena tvrdeći pritom da njihovo poslovanje nije u suprotnosti sa klimatskim ciljevima koje nalažu suprotne investicije

Sve nešto izokola...
Sve nešto izokola... (Arhiva)

Europski ulagači drže dionice u vrijednosti od najmanje 65 milijuna dolara u velikim tvrtkama ugljena diljem Kine, Indije, Sjedinjenih Država, Indonezije i Južne Afrike, i to u fondovima koji reklamiraju "promicanje ekoloških i društvenih" ciljeva prema pravilima EU-a.

Pokazalo je istraživanje Climate Change Newsa i medijskih partnera Voxeurop.eu, a uz mentorstvo European Investigative Collaborations te uz potporu Bertha Challenge Fellowshipa.

Najveći svjetski zagađivači

Dok promoviraju "promicanje ekoloških i društvenih" ciljeva, navedene tvrtke emitiraju oko 1.393 milijuna tona ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu svake godine, što ih svrstava među pet najvećih svjetskih zagađivača kao da se radi o državama, piše Climate Change News.

Ulaganja u ugljen su u vlasništvu velikih financijskih tvrtki uključujući BlackRock, Goldman Sachs i Fideuram, podružnicu najveće talijanske banke Intesa Sanpaolo. Većina analiziranih tvrtki potpisnice su Glasgowskog financijskog saveza za Net Zero (GFANZ), čiji se članovi obvezuju uskladiti svoje portfelje s ulaganjima koja su prihvatljiva za klimu, piše Climate Change. Upravitelji imovine rekli su za ovaj medij da njihovi posjedi ugljena nisu u suprotnosti sa zelenim politikama EU-a, ili Pariškim sporazumom iz 2015. o borbi protiv klimatskih promjena.

Ipak, u svom posljednjem godišnjem izvješću, Coal India - najveća firma ugljena u Indiji, u koju ulažu spomenuti fondovi, kao jednu od glavnih prijetnji svom poslovanju navela je "pritisak međunarodnih tijela poput (UN-a) da se pridržavaju (Pariškog) sporazuma". Vrijednost dionice Coal India više se nego udvostručila u posljednjih 12 mjeseci zbog veće potražnje za ugljenom u zemlji, budući da su ekstremni toplinski valovi potaknuli upotrebu klima uređaja, među ostalim čimbenicima.

Investicijama europskih fondova u ugljen Indije i Kine (Coal India i China Shenhua) upravljaju Fideuram - ogranak najveće talijanske banke Intesa Sanpaolo, američki AllianceBernstein i Mercer, podružnica najvećeg svjetskog posrednika u osiguranju Marsha McLennana.

Kršenje vlastitih politika

Čini se da ulaganja u ugljen u Fideuramove fondove prema članku 8 Uredbe o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga- vrijedna najmanje 16 milijuna dolara - također krše vlastitu politiku isključivanja ugljena, osmišljenu kako bi se isključilo držanje dionica u određenim tvrtkama ugljena. Važnost ove Uredbe objavili smo u članku Kako greenwasha EU? 

Dva njegova vodeća fonda za "tržišta u nastajanju" tvrde da promiču ekološke i društvene karakteristike, uključujući "sprečavanje klimatskih promjena" i "smanjenje emisija ugljika", prema informacijama objavljenim prema pravilima EU-a. Kako bi postigli svoje "zelene" ciljeve, fondovi tvrde da isključuju bilo kakva ulaganja u tvrtke koje "ostvaruju najmanje 25 posto svojih prihoda" od vađenja, proizvodnje i distribucije električne energije povezane s ugljenom. No, Climate Home je otkrio da sredstva uključuju ulaganja u najmanje šest velikih kompanija za proizvodnju ugljena isključivo ili primarno uključenih u rudarstvo ugljena ili proizvodnju električne energije.

Bez odgovora

Fideuram nije odgovorio na pitanja Climate Homea o očitom kršenju vlastite politike fondova. No, glasnogovornik tvrtke rekao je u pisanoj izjavi da "ulaganja u sektore s visokom emisijom ugljika nisu u sukobu s ciljevima SFDR-a, koji se tiču transparentnosti ulaganja u održivost, niti s Pariškim sporazumom, koji promiče prijelaz na niske emisije -ekonomija ugljika".

Glasnogovornik Mercera rekao je za Climate Home da njegov fond drži dionice u NTPC-u i China Resources Power Holdingsu. Ima politiku isključenja kako bi se izbjeglo ulaganje u tvrtke koje ostvaruju više od jedan posto svojih prihoda od vađenja termo ugljena. "Na temelju podataka koje je dostavio ISS (pružatelj ekoloških ocjena), niti jedna uključena skupina nije prekršila prag od jedan posto i stoga fond ne krši svoje obveze prema SFDR-u", dodali su.

Drugi fondovi nisu odgovorili na novinarske upite Climate Home-a.

Fondovi Goldman Sachsa drže dionice vrijedne nekoliko milijuna dolara u Jastrzebska Spolka Weglowa, najvećem europskom proizvođaču koksnog ugljena, i Shanxi Meijinu u Kini. BlackRock nudi indekse za praćenje fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) koji uključuju ulaganja u SunCoke, vodećeg proizvođača metalnog ugljena u SAD-u i Brazilu, Warrior Met sa sjedištem u Alabami i Shanxi Meijin. Cuvelier iz Reclaim Financea rekao je da je donedavno fokus bio na potiskivanju termo ugljena iz portfelja investitora jer su alternative za metalni ugljen u proizvodnji čelika bile "manje razvijene".

Glasnogovornik BlackRocka rekao je: "Kao fiducijar, usredotočeni smo na pružanje našim klijentima izbora za postizanje njihovih investicijskih ciljeva. Naši prospekti fondova i popratni materijali pružaju transparentnost u pogledu metodologije i ciljeva ulaganja svakog fonda".

Goldman Sachs nije odgovorio na zahtjev za komentar.

17.07.2024. 07:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh