« Biznis
objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana
WOW

EU će deblokirati do 137 milijardi eura sredstava za Poljsku

Poljska će dobiti pristup do 137 milijardi eura iz fondova Europske unije, rekla je u petak čelnica Europske komisije, nakon što je nova vlada počela provoditi reforme za koje kaže da će obnoviti neovisnost pravosuđa

Poljacima stižu pare...
Poljacima stižu pare... (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

Poljska

,

Europska komisija

Deblokiranje sredstava bilo je obećanje proeuropske koalicijske vlade premijera Donalda Tuska, a dobivanje pristupa tim sredstvima omogućit će investicijski poticaj za gospodarstvo koje je pogođeno posljedicama rata u Ukrajini uz negativni utjecaj ekonomskog slabljenja Njemačke, velikog trgovačkog partnera Poljske. 

"Imam dobre vijesti", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za medije u Varšavi.

"Sljedeći tjedan kolegij će iznijeti dvije odluke o europskim fondovima koji su trenutno blokirani za Poljsku. Te će odluke dovesti do 137 milijardi eura za Poljsku", dodala je.

Poljska će dobiti pristup 60 milijardi eura iz fondova namijenjenih za pomoć zemljama u oporavku od pandemije te u tranziciji s fosilnih goriva.

Varšava će također moći iskoristiti oko 76,5 milijardi eura iz kohezijskih fondova namijenjenih podizanju životnog standarda u najsiromašnijim članicama Europske unije.

"To je hrpa novca, dobro ćemo ga iskoristiti", rekao je Tusk.

Prethodna vlada pod nacionalističkom strankom Pravo i pravda (PiS) bila je upletena u dugotrajni spor s EU-om oko reformi za koje su kritičari rekli da su povećale politički utjecaj na sudove.

Bruxelles je zbog toga Varšavi blokirao pristup fondovima, poručivši da Varšava mora usvojiti pravosudne reforme za odmrzavanje sredstava.

25.02.2024. 12:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh