« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
COOL

Etičko veganstvo postalo uvjerenje zaštićeno britanskim zakonom

Presuda će veganima osigurati jasnija prava na ispunjavanje njihovih zahtjeva poput odgovarajuće hrane na događanjima na radnom mjestu

Prilično zanimljivo
Prilično zanimljivo (Arhiva)
Više o

vegani

,

etički vegani

Opredjeljenje za veganstvo iz etičkih razloga je "filozofsko uvjerenje" kojem pripada zakonska zaštita, presudio je u petak britanski sud.

Vegani izbjegavaju jesti ribu, meso i proizvode životinjskog porijekla, poput jaja ili mliječnih proizvoda a etičko veganstvo, koje nema čvrsto usuglašenu definiciju, u pravilu ide još jedan korak dalje izbjegavajući bilo kakvu vezu s iskorištavanjem životinja, poput nošenja odjevnih predmeta od vune ili kože ili korištenja proizvoda ispitivanih na životinjama.

Sudski slučaj iz kojeg je proistekla ova presuda uključuje zoologa vegana Jordija Casamitjana koji tvrdi da ga je organizacija za zaštitu životinja "Liga protiv okrutnih sportova" otpustila zbog njegovog etičkog veganstva.

Sudac je utvrdio da etičko veganstvo pokriva britanski zakon o jednakosti iz 2010. no o samom otkazu Casamitjani još nije donio presudu.

Presuda će veganima osigurati jasnija prava na ispunjavanje njihovih zahtjeva poput odgovarajuće hrane na događanjima na radnom mjestu, rekla je Meghan Campbell, profesorica prava na sveučilištu u Birminghamu.

"To definitivno otvara vrata da i druga uvjerenja dobiju zaštitu", rekla je zakladi Thompson Reuters i navela aktivizam za zaštitu klime kao jedan od primjera.

Casamitjana je rekao da je "ekstremno sretan" zbog presude. "Mnogi ljudi su me podržali jer su oni, ili njihovi prijatelji, bili diskriminirani zbog etičkog veganstva", rekao je u izjavi.

Casamitjanina vjera u nepovredivost života životinja "nadilazi pitanja prehrane i ulazi u sva područja upotrebe", kazao je sud u dokumentima.

On je pokušavao izbjegavati sva okupljanja na kojima bi bila služena neveganska hrana, sjedenje na kožnim sjedalima i hodao bi i po sat vremena kako bi "izbjegao slučajno ubijanje insekata ili ptica koja se mogu dogoditi za vožnje autobusom", objasnio je u izjavi.

Filozofska uvjerenja zaštićena su britanskim Zakonom o jednakosti koji za cilj ima spriječiti diskriminaciju zbog vjerskih ili drugih duboko usađenih uvjerenja.

Kako bi se neko uvjerenje tako kvalificiralo ono se mora odnositi "na važan aspekt ljudskog života" i biti "vrijedno poštovanja u demokratskom društvu".

No poslodavci i posloprimci "trebaju paziti da iz jedne presude ne uspostavljaju opća pravila", upozorila je Sarah Chilton iz odvjetničkog ureda CM Murray i napomenula da će se svaki slučaj zasebno procjenjivati.

04.01.2020. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh