« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
BORBA PROTIV STRESA

Espresso strategija - idealna metoda opuštanja

Naučite kako se kvalitetno opustiti kada imate jako malo vremena kako biste se riješili stresa i negativne energije

Kava
Kava (Shutterstock)
Više o

kava

,

stres

,

opuštanje

,

espresso

,

burnout sindrom

Tijelo često tretiramo kao uređaj. Očekujemo da jednostavno funkcionira, a sitne smetnje ignoriramo ili ih pokušavamo riješiti lijekovima. Silne obaveze i stres pritom nam ne ostavljaju dovoljno vremena za odmor i toliko potreban mir. Poznati njemački autor Hans Kreis u knjizi "Espresso strategija" daje korisne savjete kako se učinkovito opustiti u kratkom vremenu, na primjer dok sjedimo za računalom ili kuhamo kavu.

"Dugotrajan stres glavni je uzrok iscrpljenosti, mnogih bolesti i tzv. burnout sindroma. Posebno su česte psihičke bolesti zbog kojih ljudi počinju sumnjati u sebe, svoj posao i svoju okolinu. Za one koji nemaju vremena za duži odmor, ključne su kratke pauze. Jednom kad ih integrirate u svakodnevni život, moći ćete obaveze izvršavati opuštenije i uspješnije", tvrdi autor.

>>Najbolje ideje imamo kad ne radimo ništa

Umijeće kreativne pauze sastoji se od pravilnog disanja i usmjeravanja misli na pojedine dijelove tijela. Poput espressa - brzog, jakog napitka u kojem se sva bogata aroma dobre kave nalazi u samo nekoliko gutljaja. Neke od svakodnevnih situacija u kojima si svi mogu priuštiti kratak predah su:

Za računalom
Misli usmjerite na oči. Na kratko ih zatvorite, otvorite i ponovno zatvorite. U zatvorenom stanju ih usmjerite prema lijevoj pa desnoj strani, zatim gore, dolje, prema sredini i na kraju napravite krug te ih svjesno ponovno otvorite.

Na stanici
Iskoristite trenutak čekanja i koncentrirajte se na koljena. Svjesno ih zategnite, a zatim oslobodite pritiska. Usmjerite se potom na ruke i prste. Čvrsto, svjesno stisnite šaku te ponovno opustite ruke. Vježbu ponovite nekoliko puta za redom.

Kuhanje kave
Koncentrirajte se na područje oko pupka. Kako se osjeća taj dio vašeg tijela? Kakve vam signale šalje? Maksimalno udahnite i izdahnite trbuhom. Zatim isto ponovite sa stražnjicom i bokovima.

U dizalu
Svjesno mislima prođite kroz cijelo tijelo. Prvo od tjemena i ušiju do brade. Kratko udahnite, podignite donju čeljust i izdahnite. Zatim se usmjerite na vrat, ponovno udahnite i izdahnite te krenite prema dolje: ponovite vježbu s prsnim košem, ramenima, leđima, trbuhom, bokovima, natkoljenicama, koljenima, potkoljenicama i stopalima.

U trgovini
Čekate u redu... svjesno podignite ramena udisajem i ponovno ih spustite zajedno s izdisajem. Ponovite što je više moguće puta, a na kraju si zamislite da sva negativna, potrošena energija teče iz vašeg tijela.  

17.12.2011. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh