« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PSIHOLOGIJA

Najbolje ideje imamo kad ne radimo ništa

Nerad je luksuz kojeg si mnogi ne mogu priuštiti iako je vrlo važan za kreativnost i duhovnu ravnotežu

Mozak
Mozak (Free Digital Photos)
Više o

kreativnost

,

dosada

,

psihologija

,

ideje

Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća Nasa se javila njemačkim psiholozima koji su provodili eksperimente s ljudima u bunkeru. Zanimalo ih je kako će astronauti reagirati na dugotrajnu izolaciju i život u skučenom prostoru svemirske kapsule. Dobrovoljci su u sklopu eksperimenta po nekoliko tjedana bili zatvoreni u bunkeru u bavarskom Andechsu.

Nijemci su istraživanjem pokušavali doći do spoznaja o unutarnjem satu i biološkom ritmu između spavanja i budnosti. Također, nastojali su otkriti kako se ljudska psiha mijenja u tim neobičnim uvjetima. Psiholozi su bili iznenađeni kada većina dobrovoljaca boravak u bunkeru nije opisala kao traumatično iskustvo. Upravo suprotno, većini je privremeni život bez uobičajenih zvukova i rutina bio ugodan.

Znanstvenici su se stoga odlučili sami spustiti u bunker kako bi na vlastitoj koži osjetili o čemu se zapravo radi. "Prva dva dana su bila teška", prisjeća se danas 70-godišnji Ernst Pöppel s Max-Planck Instituta i dodaje: "Osjećao sam unutarnji nemir i morao sam se prvo priviknuti na sebe i svoje misli. Međutim, nakon toga mi je bilo osjetno bolje, počeo sam raditi izuzetno koncentrirano, bio prepun ideja, ništa me nije ometalo kao vani i na neki način sam sam sebi bio dovoljan."

Psiholog tvrdi da mu je nakon dva tjedna u bunkeru najzanimljivije iskustvo bio ponovni izlazak na slobodu: "Osjećao sam se prosvijetljeno, kao da sam prošao unutarnje čišćenje, pronašao sam samog sebe i bio potpuno neovisan o svemu što me inače okružuje."

Do sličnih rezultata su došla i kasnija istraživanja. Odmor, odnosno razdoblja u kojima ne radimo baš ništa potrebna su našem umu da se odmori i ojača. Odmor je važan preduvjet za kreativnost pa je tako dokazano da najbolje ideje u pravilu imamo kad ne radimo ništa određeno.

19.12.2010. 22:52:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    gonesail
    21.12.2010. 08:25
    jako dobro i istinito. nadam se da ce sto vise managera procitati isto ovo.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh