« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
IMPOTENCIJA

Erektilna disfunkcija povezana je sa srčanim problemima

Kineski stručnjaci otkrili su da muškarci s erektilnim problemima imaju 48 posto veće izglede za rizik od razvoja srčanih bolesti i veću smrtnost od muškaraca bez seksualnih problema

Fotografija vijesti
Više o

erektilna disfunkcija

,

impotencija

,

problemi u seksu

Kineski tim znanstvenika sa Sveučilišta u Suzhouu proveo je analizu cijelog niza istraživanja koja je pokazala kako bi erektilna disfunkcija mogla značiti i povećanu opasnost od srčanih oboljenja u muškaraca, piše Hina.

Znanstvenici već dugo znaju za vezu impotencije, odnosno erektilne disfunkcije i zdravlja srca. Iako još nema dokaza, vjeruju da je moguće objašnjenje da se arterije koje penis opskrbljuju krvlju tijekom erekcije mogu začepiti prije onih u srcu, koje su većeg promjera, i stoga erektilna disfunkcija može predstavljati upozoravajući znak mogućih kasnijih promjena na srcu.

Tim s kineskog sveučilišta analizirao je 12 prethodnih istraživanja o vezi impotentnosti i srčanih bolesti koja su obuhvatila 37 tisuća muškaraca.

"Ova meta analiza... sugerira da erektilna disfunkcija značajno povećava rizik kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca, moždanog udara i povećanje rizika neovisno je od uobičajenih faktora rizika kardiovaskularnih bolesti", napisao je tim u časopisu "Journal of the American College of Cardiology".

Kineski stručnjaci otkrili su da muškarci s erektilnim problemima imaju 48 posto veće izglede za rizik od razvoja srčanih bolesti i također veću smrtnost od muškaraca bez seksualnih problema.

Uobičajeni rizici poput pušenja, pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka nisu objasnili tu vezu, jačajući tako teoriju da je impotencija rizik za srčane bolesti sam po sebi.

Drugo je pak istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine utvrdilo da promjene načina života odnosno uvođenje mediteranske prehrane i lijekovi za snižavanje kolesterola poput statina minimalno poboljšavaju stanje s erektilnim problemima muškaraca.

13.09.2011. 18:02:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh