« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
WHO TRAŽI AKCIJU

Mutirani sojevi tuberkuloze šire se Europom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se novi otporni sojevi tuberkuloze brzo šire Europm te apeliraju da se poduzmu nužni koraci

Fotografija vijesti
Više o

antibiotici

,

liječnici

,

WHO

,

pacijenti

,

tuberkuloza

Iz europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je potreban novi plan kako bi se detektirali i liječili pacijenti koji su zaraženi otpornim sojevima tuberkuloze, javlja Reuters.

„Tuberkuloza je vrlo stara bolest  koja nikada nije bila do kraja iskorijenjena, a sada se vratila jača nego prije" rekla je Zsuzsanna Jakab, direktorica europskog ogranka WHO-a, te je nadodala da ako sada ne reagiramo u bliskoj budućnosti nas očekuju  veliki ljudski i ekonomski gubici.

Znanstvenici upozoravaju na alarmantno povećanje broja oboljelih od tuberkuloze koja je otporna na uobičajeno liječenje lijekovima. Riječ je o dva soja. Rezistentne na više lijekova (multidrug resistant ili MDR-TB)  te izrazito otporna na lijekove (extensively drug-resistant ili XDR-TB). Soj  MDR-TB  je otporan na barem jedan od dvaju glavnih lijekova  protiv tuberkuloze, a soj XDR-TB je otporan na gotovo sve lijekove koji se koriste u liječenju TB.

Prema WHO-u glavni razlog pojave otpornih sojeva je u tome što se pacijenti zaraženi običnom tuberkulozom ne pridržavaju propisane kure antibioticima, koja traje 6 mjeseci, te tako pomažu bakterijama da mutiraju.

U akcijskom planu WHO-a  za suzbijanje tuberkuloze pozivaju liječnike i pacijente da pripaze na simptome kako bi mogli dijagnosticirati pravi soj te ga liječiti točnim antibioticima. Te apeliraju na doktore da prate pacijente do kraja tretmana kako bi bili sigurni da uzimaju lijekove. 

Svjetska zdravstvena organizacije predviđa da, ako se njihov akcijski plan implementira odmah, do 2015. godine spasiti će se oko 120 tisuća života te uštedjeti preko 7 milijardi dolara na liječenja.  

U svijetu godišnje od tuberkuloze premine 1,7 milijuna ljudi. Tuberkuloza (TB) je zarazna bakterijska bolest koja tipično pogađa pluća. Prenosi se putem udisanja čestica u zraku kašljanjem ili kihanjem osobe koja je zaražena.


 

14.09.2011. 10:26:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh