« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci

Enigma djela Marina Držića

ENIO STIPČEVIĆ riješio je tajnu najranijeg izdanja djela Marina Držića
ENIO STIPČEVIĆ riješio je tajnu najranijeg izdanja djela Marina Držića

UOČI obilježavanja petstote obljetnice rođenja Marina Držića (1508.-1567.) hrvatski znanstvenik Ennio Stipčević otkrio je prva izdanja djela poznatoga hrvatskog komediografa u Nacionalnoj knjižnici u Milanu. Pišući o tome u najnovijem trobroju Foruma (10-12/2007.), mjesečnika Razreda za književnost HAZU, Ennio Stipčević navodi kako je, tragajući za djelima hrvatskih humanista i renesansnih skladatelja na internetskim stranicama, riješio enigmu najranijeg izdanja djela Marina Držića iz 1551. te iz milanske knjižnice primio preslik izdanja.

VIŠE OD 300 NASLOVA
Venecijanski tiskar i nakladnik Andrea Arrivabene, koji je tiskao Tirenu, djelovao je od 1534. do 1570. i objavio više od 300 naslova.

- Otkriće tih tiskovina bitna je akvizicija za suvremenu držićologiju, svako buduće kritičko izdanje morat će ih uzeti u obzir - kaže Stipčević, napominjući kako u vezi s bibliografikom Držićevih najranijih tiskovina možemo očekivati još iznenađenja. U Nacionalnoj knjižnici u Milanu, kako navodi Stipčević, čuvaju se dva Držićeva izdanja iz 1551. - Piesni Marina i Tirena Comedia, te treće, otprije poznato izdanje stihova i komedija iz 1630. - Tirena.

Izdanje Piesni objavio je venecijanski tiskar Niccolo Bascarini, koji je djelovao od 1541. do 1554. i objavio 60-ak naslova, među kojima i teološke rasprave na latinskom jeziku dominikanaca Klementa Ranjine i Domenika Buće. Bascarinijev tipografski znak pauna s raširenim krilima nalazi se i na naslovnici Držićevih Piesni.


Piše: HINA
10.01.2008. 00:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh