« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci

Claudio Margis: Život je vredniji od svake literature

U Profilovom prostoru preksinoć je gostovao jedan od najznačajnijih talijanskih pisaca

AUTOR koji se bori protiv postmodernističkog kaosa
AUTOR koji se bori protiv postmodernističkog kaosa

DOK sam čitao ovaj roman, sjetio sam se primjedbe Danila Kiša iz ‘Grobnice za Borisa Davidoviča' da junaci u grčkim mitovima moraju učiniti neko zlo kako bi ih zadesila tragična sudbina, a kako je nama na Balkanu dovoljno samo da se rodimo - rekao je preksinoć književnik i kritičar Nikola Petković na predstavljanju knjige ‘Naslijepo' jednog od najznačajnijih talijanskih pisaca Claudija Margisa, koji je gostovao u Profilovoj knjižari. 

Petković, veliki poznavatelj Magrisova opusa, također je istaknuo kako je u romanu ‘Naslijepo' od velike važnosti i ‘prostor optimizma', odnosno autorski princip nade, budući da se naslijepo i voli i daje drugima, a ne samo mrzi. - Nakon ovoga romana, svjetska književnost više ne bi trebala biti ista. On najavljuje neko novo vrijeme, a činjenica da mu još nema imena samo svjedoči da mu je ‘Naslijepo' vjesnik - istaknuo je Petković.

Organizatori gostovanja
Magris je u Zagrebu gostovao na poziv više kulturnih institucija - Talijanskoga kulturnog instituta i direktorice Paole Ciccolelle, tribine Profil Megastorea te Hrvatskoga društva pisaca i nakladničke kuće Durieux.

Ljiljana Avirović, dugogodišnja prevoditeljica Margisovih djela je pak u pogovoru knjizi odredila kompleksnost prijevoda sa ‘od Biblije i grčkoga mita do Gologa otoka, kroz autorovu dušu'. U svome izlaganju, gostujući je pisac govorio o svom dugogodišnjem interesu za žrtve povijesti. - Intrigiraju me životi ljudi koji se uvijek nađu na krivome mjestu u krivo vrijeme. ‘Naslijepo' je svojevrstan hommage takvim ljudima. Svaki čovjek zaslužuje biografiju, a pisati je znači prepisati nešto što je veće od nas. Život je vredniji od svake literature - rekao je Magris.

Voditelj preksinoćnjeg predstavljanja Ivica Prtenjača primijetio je kako bi ovu knjigu trebalo predstaviti i u Rijeci, jer se u njoj intenzivnije osjeća blizina i Trsta i Golog otoka. Pisac i književni kritičar Claudio Magris rođen je u Trstu 1939. godine. Redovni je profesor moderne i suvremene njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu. Objavio je brojna djela, od kojih su neka prevedena na više od dvadeset stranih jezika. Sam je priznao da je ovo posljednje pisao punih petnaest godina.


Piše: ŽELJKO ŠPOLJAR
10.01.2008. 00:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh