« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KATASTROFE

Eksplozija metana u Meksičkom zaljevu mogla bi zbrisati čovječanstvo

Jedna od teorija katastrofe koja nudi tmuran pogled u budućnost tvrdi da su tako nestali i dinosauri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

prirodna katastrofa

,

dinosauri

,

istrebljenje

,

Maša Jerin

,

Fatos Beqiraj

Katastrofe koje cijelu godinu pogađaju Zemlju za sada su odnijele prilično žrtava, no sve je izglednije da bi i cjelokupni život na našoj planeti mogao biti u velikoj opasnosti. Profesor George Ryskin sa Sveučilišta Northwester zastupa teoriju metanskih eksplozija kao uzroka najvećih katastrofa u povijesti.

Metan je vrlo eksplozivan plin koji se stalno stvara ispod dna oceana, izlazi kroz koru i akumulira se na dnu oceana. Velik pritisak vode zadržava ga na dnu i on se prirodno otapa u vodi. No, u određenim okolnostima može doći do oslobađanja veće količine metana - primjerice, potresom.

>> I dinosauri su zavladali pomoću katastrofe

Tada se stvaraju veći baloni, koji smanjuju pritisak vode i lančanom reakcijom dolazi do erupcije koja omogućava velikim količinama plina izlazak na površinu.

Stvaraju se veliki oblaci metana i ostalih otopljenih plinova, poput ugljičnog dioksida, koji će eksplodirati pri najmanjoj iskrici.

Slična nesreća dogodila se pred 24 godine na afričkom jezeru Nyos u Kamerunu, gdje je lava koja je konstantno izlazila na dno jezera oslobađala velike količine ugljičnog dioksida koji se u jednom trenutku oslobodio i stvorio smrtonosni oblak koji je podavio sve ljude i životinje u okolici jezera.

Profesor Ryski vjeruje da je metanska eksplozija uzrokovala nestanak dinosaura, a ono što zabrinjava su dokazi da se takve eksplozije ponavljaju prilično periodički, na istim mjestima. Zna se da su upravo takve okolnosti dovele do najsnažnijih erupcija vulkana u poznatoj povijesti, npr. Vezuva 79. godine n.e. i Mount Helensa pred trideset godina.

Trenutna zbivanja u Meksičkom zaljevu sve se više približavaju točki s koje neće biti povratka, a agresivne metode kojima se želi zaustaviti istjecanje nafte mogle bi vrlo lako ostvariti gore opisani scenario.

>> Problem naftne mrlje riješit će se bacanjem atomske bombe? - VIDEO

Samo za podsjetnik, posljednja velika katastrofa zbrisala je 95% života sa Zemlje, uključujući i gotovo sve dinosaure ....

20.06.2010. 11:52:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    biba
    20.06.2010. 13:41
    nismo jos ni svjesni kakve ce posljedice imat ta nafta. cini nam se da je to nesto sto se zbiva daleko od nas i da nas se ne tice previse. ali moramo biti itekako zabirnuti.
  2. avatar
    napaljena
    20.06.2010. 14:21
    Ja mislim da je upravo kombinacija ljudske gluposti i osvete prirode ono što će dovesti do moguće katastrofe. Neće isključivo jedno ili isključivo drugo.
  3. avatar
    donhuangenaro
    20.06.2010. 15:51
    priroda nema osjećaj osvete, priroda samo teži k savršenoj ravnoteži... ako povratak u ravnotežu znači uništenje takozvanog čovječanstva, onda tako mora biti ;-)
  4. avatar
    mala_ivancica
    20.06.2010. 16:07
    Možda bolje nismo ni zaslužili :)
  5. avatar
    frka
    21.06.2010. 09:55
    Mene je oduvijek više bilo strah onoga što se krije ispod mora nego onoga što se krije u svemiru. U zvijezde se uvijek gleda i sve se vidi a ovo ispod je baš zaštrašujuće. Od onih velikih lignjuna, morskih pasa, kitova, svega toga što vreba iz mraka. Svemirci neki mora da su već godinama ispod mora kao u onom filmu
  6. avatar
    vivamehiko
    21.06.2010. 12:00
    Prodajte sve ( ovaj pokajte se ) , kraj svjeta je blizu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh