« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
DRUGA STRANA SPEKTAKLA

SP u nogometu veliki je ekološki teret za Južnu Afriku

POGLEDAJTE VIDEO - Kad navijači napuste Južnu Afriku zemlja će se suočiti s velikim ekološkim problemima

Smeće
Smeće (Getty Images)
Više o

smeće

,

ekologija

,

SP 2010.

,

turizam i ekologija

,

zagađenje okoliša

,

Južna Afrika 2010.

Cijeli svijet trese groznica zvana Svjetsko prvenstvo u nogometu, a malo tko razmišlja o tome da "groznica" trese i okoliš u kojem živimo, a najviše onaj kojeg će milijuni turista ostaviti iza sebe kad napuste Južnu Afriku.

Unatoč brojnim inicijativama JAR neće biti u stanju organizirati ekološki neutralno Svjetsko prvenstvo. Zemlja u pripremama za domaćinstvo, naime, nije uspjela podignuti dovoljno solarnih postrojenja, riješiti problem gospodarenja otpadom niti izgraditi kvalitetnu mrežu javnog prijevoza.

Količina CO2 koja će zbog SP-a biti ispuštena u atmosferu bit će čak devet puta veća od one u Njemačkoj prije četiri godine, a glavni krivci su promet i ugljen.

Zrakoplovi i jeftin benzin

Ono što je dobro za ekonomiju loše je za ekologiju - turisti i sportski djelatnici iz cijelog svijeta u Južnu Afriku su najvećim dijelom stigli zrakoplovima. Međunarodni promet je tako postao zagađivač okoliša broj 1, na kojeg otpada 67% ukupne emisije CO2 tijekom cijelog SP-a.

Također, javni gradski prijevoz je nerazvijen, a povezanost između stadiona i preostale turističke infrastrukture nezadovoljavajuća. Istovremeno, niske cijene benzina pozivaju posjetitelje na korištenje automobila. Južna Afrika je planirala uvesti posebne autobusne linije i biciklističke staze za SP, ali je zemlji prvo ponestalo novca a zatim i vremena.

Ugljen umjesto sunca

Stadioni i hoteli troše ogromne količine energije. S više od 300 sunčanih dana u godini i kilometarskom obalom znatna količina energije mogla je biti dobivena kroz vjetrenjače i solarne ćelije. Međutim, nikad nisu izgrađene. Preko 90% energije dobiva se od ugljena, a centrala u kojoj se on pali godišnje u atmosferu ispusti 29 milijuna tona CO2. Posljedica su smog i zagađeni zrak.

>>Solarnu energiju čeka svijetla budućnost

Otpad

Svjetsko prvenstvo je u Južnu Afriku donijelo veliku količinu smeća što bi zemlju moglo dovesti pred ozbiljan ekološki problem. I prije SP-a su čitava naselja i ulice bila zatrpana smećem, a situacija se dodatno pogoršava iz dana u dan. Problem zbrinjavanja otpada nije adekvatno riješen, ne postoji dovoljno kanti za smeće, a odlagališta su uglavnom divlja.

Savjeti za ekološko navijanje:1. Odgovorno trošite vodu
2. Gasite svjetla iza sebe
3. Kupujte namirnice pakirane u ambalaži koju je moguće reciklirati
4. Smeće bacajte isključivo u kante za smeće, po mogućnosti reciklirajte
5. Koristite javni prijevoz kad god je moguće

>>Postanite eko turisti i zaštitite okoliš

Ipak, nije sve tako crno. Pojedini stadioni izgrađeni su od recikliranih materijala i mogu sami sebe, barem djelomično opskrbljivati energijom:

21.06.2010. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh