« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RAZNI PRIJEDLOZI

Problem naftne mrlje riješit će se bacanjem atomske bombe?

POGLEDAJTE VIDEO - Rusi bi veliki problem riješili još većim - nuklearna eksplozija uništila bi morsku floru i faunu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

naftna mrlja

,

nuklearna bomba

,

naftna bušotina

,

proračun za 2011.

Svakog dana u Meksički zaljev iscuri 800.000 litara sirove nafte, a stručnjaci i dalje panično traže rješenje za suzbijanje nezamislive ekološke katastrofe.

Ideja ne manjka, ali učinkovitog rješenja još nema na vidiku. Prijedlozi se trenutno prikupljaju i razmatraju kroz internet stranicu www.deepwaterhorizonresponse.com, a kreću se od zanimljivih do opasnih.

Barack Obama rješenje problema usporedio je sa spašavanjem astronauta u sklopu misije Apollo 13 i obećao da će vlada učiniti sve što je u njezinoj moći dok će sav trošak podmiriti vlasnik British Petroleum.

Među prijedlozima kako zaustaviti curenje nafte najkontroverzniji je onaj koji dolazi od ruskih stručnjaka. Rusi, naime, predlažu postavljanje atomske bombe u bušotinu te vjeruju da bi eksplozija jačine 30.000 tona TNT-a mogla zatrpati rupu.

BP i američke vlasti takav prijedlog ne žele ni komentirati, no Rusi podsjećaju da su se nuklearne bombe pokazale učinkovitima i u sličnim situacijama u povijesti Sovjetskog saveza.

"Zamislite da ste bolesni i pokušavate se izliječiti lijekovima, a posljednja opcija vam je operacija. Pokušavate učiniti sve kako bi izbjegli odlazak pod nož, ali je on na kraju neizbježan. Nuklearna eksplozija mogla bi biti posljednja opcija i u ovom slučaju, a imamo razloga vjerovati da bi uspjela", tvrdi ruski fizičar Albert Vasiliev (video).

Drugi prijedlozi prikupljeni na stranici odnose se na punjenje rupe gumom ili tvrdim cementom s ciljem da "kill fluid" zaustavi daljnje curenje.

Međutim, korištenje cementa pri takvi dubinama još nikad nije isprobano, a postoji mogućnost da bi nove akcije mogle oštetiti postojeći sigurnosni ventil koji je još jedini način kojim se koliko-toliko može doprijeti do dna i kontrolirati curenje.

Ukoliko bi došlo do oštećenja navedenog ventila, curenje bi se moglo povećati za čak osam puta.

Među ozbiljnijim prijedlozima je i bušenje dodatne rupe koja bi se se pod kosim kutom spajala s postojećom. Ideja zahtjeva opsežnu akciju bušenja pa bi se mogla ostvariti tek za dva mjeseca. Pretpostavlja se da bi se kroz dodatnu rupu postojeća mogla začepiti i zapečatiti, a moguće bi bilo i preusmjeravanje sirove nafte i njezino punjenje u tankere.

11.05.2010. 11:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh