« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BR. 10

Eko savjet tjedna - uništavanje štetočina u stanu

Kako se riješiti moljaca, žohara i drugih nepoželjnih insekata u stanu na zdrav, jeftin i ekološki prihvatljiv način?

Moljac
Moljac (Free Digital Photos)
Više o

Mravi

,

žohari

,

insekti

,

eko savjet tjedna

,

štetočine

,

moljci

Insekte i njihove larve uglavnom ne želimo gledati u stanu, pogotovo ne u blizini namirnica. Na tržištu postoji niz kemikalija protiv žohara, mrava, moljca i druge gamadi, no najveći broj tih proizvoda nije dobar za zdravlje, a ni za okoliš. Uz napomenu da se stjenica učinkovito možemo riješiti samo uz stručnu pomoć, donosimo popis čestih štetočina u stanu protiv kojih se možemo uspješno i ekološki boriti.

Muhe i voćne mušice

Muhama je najbolje onemogućiti ulazak u dom mrežicama za prozore. Ako postavljanje mreža za vas ne dolazi u obzir, otvarajte samo one prozore koji se nalaze u hladu (muhe se rado zadržavaju na suncu). Također, muhe ne podnose propuh, a smeta im i miris rajčica, matičnjaka i mente. Pomaže i postavljanje posudice s octom na prozor.

Voćne mušice magično privlači odstajalo voće i voćni sokovi (ne ostavljajte čaše i boce sa sokom duže vrijeme na otvorenom). Koš za smeće u kuhinji potrebno je redovito prazniti i povremeno isprati mješavinom vode i octa.

Možete napraviti i klopku za muhe i mušice - u polovicu limuna utaknite nekoliko klinčića ili ostavite bocu crvenog vina na stolu.

Moljci

Protiv moljaca najviše pomažu mirisni sapuni i lavanda (vrećice lavande mijenjajte svaka tri mjeseca). Odjeću koju rijetko nosite i do koje vam je posebno stalo čuvajte u posebnim vrećama s ciferšlusom (patentnim zatvaračem). Prije spremanja ljetne, odnosno zimske odjeću uslijed promjene godišnjeg doba, poželjno je pojedine predmete na 2-3 dana odložiti u zamrzivač (niske temperature ubijaju larve moljaca). U ormar ne odlažite prljavu odjeću jer znoj prlivači moljce.

Mravi

Kolonu mrava moguće je prekinuti praškom za pecivo, zdrobljenim ljuskama jajeta ili gipsom u prahu. Navodno pomažu i dezodorans u spreju te školska kreda (povucite crtu koju mravi ne smiju prijeći). Mravi osjetljivo reagiraju na pojedine mirise među kojima su: lavanda, eukaliptus, limun, klinčić i cimet. Ako se borite s čitavim mravinjakom, na listove papira namažite med i mrave izmamite van.

Žohari

Žohare nije pametnog gnječiti i gaziti jer se tako njihova jaja samo još više šire po kući (mali žohari počinju izlaziti iz jajašca tek nakon 4-8 tjedana). Što je broj žohara u stanu veći, to se više preporučuje pozivanje stručnjaka koji će učinkovito i dugoročno ukloniti štetočine. Kod žohara je općenito najvažnija prevencija - ne ostavljajte hranu (ljudsku i životinjsku) da otvoreno stoji duže vrijeme, izbjegavajte gomilanje hrane i obratite pozornost na uništena pakiranja proizvoda.

09.03.2011. 20:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh