« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
STRUČNJACI ZABRINUTI

Ukoliko pčele počnu izumirati, loše nam se piše

Masovno uginuće pčelinjih zajednica u mnogim dijelovima svijeta možda je dio šire, a skrivene prijetnje divljim kukcima oprašivačima koji su nužni za opskrbu ljudi hranom

Fotografija vijesti
Više o

pčele

,

onečišćenje zraka

,

izumiranje

,

pesticidi

Pad broja cvjetnica, širenje parazita, upotreba pesticida i onečišćenje zraka među desetak su faktora koji stoje iza nedavna propadanja pčelinjih kolonija u Sjevernoj Americi i Europi, objavio je UN-ov program za okoliš (UNEP).

Ta zbirka problema, a ne samo jedan, što bi bilo lakše riješiti, ubija pčele u košnicama, a možda zaprijeti i divljim pčelama i drugim kukcima presudnima za oprašivanje kultura poput soje, krumpira i jabuka. "Ovo što se sada događa s pčelama tek je vrh ledenoga brijega", rekao je za Reuters Peter Neumann, vodeći autor studije o "globalnim poremećajima pčelinjih kolonija i ostalim prijetnjama kukcima oprašivačima".

"Nema neposredne prijetnje oprašivačkom katastrofom, ali loše nam se piše", kaže Neumann iz švicarskoga centra za istraživanje pčela. "Moramo nešto poduzeti kako bismo osigurali oprašivanje i budućim generacijama". Studija je pokazala da propadaju pčelinje kolonije i u Kini, Egiptu i Latinskoj Americi. "Ima naznaka da to postaje globalni problem", rekao je Naumann u telefonskome intervjuu.

10.03.2011. 18:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh