« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
MOŽE LI GORE?

Pucnjava na Tahriru, uništen ured Al Jazeere u Kairu, preminuo egipatski novinar

Povremeno se čuje paljba iz vatrenog oružja no izvjestitelji s mjesta događaja navode da je nemoguće utvrditi odakle dolazi

Egipćani ulaze u novi dan prosvjeda
Egipćani ulaze u novi dan prosvjeda (YouTube)
Više o

Egipat

,

pucnjava

,

prosvjedi

,

Hosni Mubarak

,

novinari

,

Al Džazira

Zvuci pucnjave čuli su se u subotu rano ujutro na trgu Tahrir u središtu Kaira, poprištu masovnih prosvjeda protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, no nema nikakvih novih izvješća o žrtvama, javlja Hina. Prosvjednici su tijekom tjedna zaposjeli ovaj trg tražeći od Mubaraka da odstupi s vlasti. Tijekom tjedna došlo je do sukoba prosvjednika s pristašama egipatskog predsjednika.

Povremeno se čuje paljba iz vatrenog oružja no izvjestitelji s mjesta događaja navode da je nemoguće utvrditi odakle dolazi. Jedan od prosvjednika rekao je da je vojska, koja dijeli dvije sukobljene strane, pucala u zrak kao znak upozorenja nakon što su se neki pucnji čuli iz područja u kojem su okupljene Mubarakove pristaše.

Pucnji su potaknuli prosvjednike okupljene na trgu da ponovno započnu s glasnim pozivima za odstupanje Mubaraka s vlasti. Televizijske snimke pokazale su ljude koji okupljenih na trgu no ne prikazuju nikakve znakove nasilja. Na trgu Tahrir okupilo se do duboko u noć oko 10.000 ljudi koji nastavljaju s prosvjedom unatoč policijskom satu. Egipatski premijer Ahmad Šafik rekao je da prosvjednike nitko neće silom tjerati s trga.

Egipatski novinar Ahmed Mohamed Mahmud, ranjen vatrenim oružjem tijekom prosvjeda, preminuo je u petak od posljedica ranjavanja, objavio je vladin dnevnik Al Ahram. Al Ahram navodi da je 36-ogodišnji novinar umro nakon četiri dana tijekom kojih se nalazio u komi. Prema navodima Odbora za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, Ahmed Mohamed Mahmud prvi je novinar koji je izgubio život od početka masovnih protuvladinih prosvjeda koji su započeli u Egiptu 25. siječnja.

Mahmud, koji je izvještavao za list Al Tavun, što ga izdaje zaklada Al Ahram, ranjen je snajperskim metkom dok je snimao prosvjede iz svoga stana smještenog u blizini trga Tahrir, središta masovnih prosvjeda. Prema navodima CPJ-a, tijekom tjedna dogodilo se stotinjak izravnih napada na novinare ili lokalne medije, od čega desetak samo u posljednja 24 sata.

Egipatski ministar informiranja ustvrdio je u petak navečer kako su informacije prema kojima egipatske vlasti stoje iza napada na novinare lažne te je u priopćenju istaknuo kako su napadi na novinare "neprihvatljivi" te da su predstavnici stranih medija "dobrodošli u Egipat", dodajući da se trenutačno u toj zemlji nalazi više od tisuću stranih novinara. Koliko istine ima u tome očito je iz činjenice da je satelitska TV mreža sa sjedištem u Kataru, Al Jazeera, objavila u petak kako su njezin ured u Kairu spalile i uništile "bande razbojnika".

Ova utjecajna tv postaja, kojoj su egipatske vlasti ranije ovoga tjedna naložile da prestane djelovati u toj zemlji, optužila je vladu i njezine pristaše da nastoje osujetiti njezino medijsko pokrivanje nemira u Egiptu. "TV postaja Al Jazeera objavljuje da su njezin ured u Kairu poharale bande razbojnika. Ured je zapaljen zajedno s opremom koja se nalazila unutra", objavio je u svom priopćenju ovaj televzijski kanal.

"Čini se da je to posljednji pokušaj egipatskog režima i njegovih pristaša da spriječi Al Jazeerino pokrivanje događaja u zemlji", dodaje se u priopćenju.

Ova TV postaja u petak je objavila da su šef njezina ureda u Kairu Abdelfatah Fajed i još jedan novinar zadržani u policiji. Prošle je nedjelje egipatska vlada objavila da suspendira Al Jazeerino emitiranje u Egiptu, optužujući je za krivo izvještavanje o nemirima te da otkazuje dozvolu za emitiranje i akreditacije svim njezinim novinarima i zaposlenicima. No Al Jazeera nastavlja emitirati u Egiptu i Egipćani je mogu gledati putem satelitskih veza. Njezino izvještavanje prenosi se na velikom ekranu na kairskom trgu Tahrir, epicentru prosvjeda protiv predsjednika Hosnija Mubaraka.

U četvrtak je Al Jazeera javila da su vlasti pustile njezina tri novinara nakon što su bili privedeni dok su pokrivali masovne ulične prosvjede. Izvještavanje ove tv mreže o egipatskim prosvjedima prati se duž cijelog Bliskog istoka, dok je na udaru kritike Mubarakovih pristaša. Pokrenuta 1996. u Kataru, Al Jazeera ima, prema podacima s njezine web stranice, više od 400 novinara u preko 60 zemalja.

05.02.2011. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh