« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SELIMO NA MARS

Efekt staklenika omogućit će život na Marsu?

Znanstvenici raspravljaju o tome hoće li Crveni planet zbog stakleničkih plinova biti pogodan za život ljudi

Efekt staklenika omogućit će život na Marsu
Efekt staklenika omogućit će život na Marsu (Wikipedia)
Više o

Mars

,

staklenički plinovi

,

efekt staklenika

,

život na Marsu

Ozbiljan problem na Zemlji, efekt staklenika, mogao bi se pretvoriti u ključ preživljavanja ljudske rase i omogućiti spasonosno preseljenje na Mars.

NASA-ini stručnjaci, naime, ozbiljno razmatraju scenarije prema kojima bi Mars za 1000 godina mogao postati pogodan za život, a rješenje su pronašli upravo u stakleničkim plinovima, prenosi njemačko izdanje Nacional Geographica.

Preduvjet za stvaranje životnih uvjeta je porast temperature na površini koji bi omogućio oslobađanje CO2 s polova i tla Marsa te pokrenuo efekt staklenika, tj. zagrijavanje cjelokupnog planeta.

Stručnjaci stoga razmatraju mogućnosti postavljanja ogromnih ogledala u orbitu Marsa, a proces bi mogli potaknuti i umjetno izazvani udari meteorita.

Pretpostavlja se da bi zagrijavanje površine na temperaturu minimalno iznad ništice izazvao padanje kiše i stvaranje rijeka, tj. vode ključne za preživljavanje živih bića.

Nakon toga, ljudi bi na Mars trebali poslati nekoliko tisuća stanica bakterija, algi i lišajeva, kultivirati cvijeće i drveće, te dugoročno izgraditi atomske centrale i vjetrenjače za dobivanje energije.

Cijeli proces trajao bi oko tisuću godina, a ljudski život bio bi moguć uz nošenje maski za disanje, jer se kisik stvara tek postepeno i kroz duže vremensko razdoblje.

22.01.2010. 20:20:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    acid
    06.09.2010. 13:55
    Sve ove pretpostavke se baziraju na trenutačnoj tehnoligiji i raspoloživom znanju. Tehnologiju koju ćmo imati za 50 godina uvelike će nadmašivati sve što imamo danas a time će se i trenutačna predviđanja pomicati a rokovi skraćivati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh