Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2010. 20:20:19
SELIMO NA MARS

Efekt staklenika omogućit će život na Marsu?

Znanstvenici raspravljaju o tome hoće li Crveni planet zbog stakleničkih plinova biti pogodan za život ljudi

Efekt staklenika omogućit će život na Marsu
Efekt staklenika omogućit će život na Marsu (Wikipedia)

Ozbiljan problem na Zemlji, efekt staklenika, mogao bi se pretvoriti u ključ preživljavanja ljudske rase i omogućiti spasonosno preseljenje na Mars.

NASA-ini stručnjaci, naime, ozbiljno razmatraju scenarije prema kojima bi Mars za 1000 godina mogao postati pogodan za život, a rješenje su pronašli upravo u stakleničkim plinovima, prenosi njemačko izdanje Nacional Geographica.

Preduvjet za stvaranje životnih uvjeta je porast temperature na površini koji bi omogućio oslobađanje CO2 s polova i tla Marsa te pokrenuo efekt staklenika, tj. zagrijavanje cjelokupnog planeta.

Stručnjaci stoga razmatraju mogućnosti postavljanja ogromnih ogledala u orbitu Marsa, a proces bi mogli potaknuti i umjetno izazvani udari meteorita.

Pretpostavlja se da bi zagrijavanje površine na temperaturu minimalno iznad ništice izazvao padanje kiše i stvaranje rijeka, tj. vode ključne za preživljavanje živih bića.

Nakon toga, ljudi bi na Mars trebali poslati nekoliko tisuća stanica bakterija, algi i lišajeva, kultivirati cvijeće i drveće, te dugoročno izgraditi atomske centrale i vjetrenjače za dobivanje energije.

Cijeli proces trajao bi oko tisuću godina, a ljudski život bio bi moguć uz nošenje maski za disanje, jer se kisik stvara tek postepeno i kroz duže vremensko razdoblje.

22.01.2010. 20:20:19
http://metro-portal.hr/efekt-staklenika-omogucit-ce-zivot-na-marsu/31255/