« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DVOSTRUKO

Dvodnevna dijeta smanjuje rizik od raka dojke

Dvodnevna dijeta svakog tjedna smanjuje rizik od raka dojke jer smanjuje količinu hormona koji potiču razvoj raka

Dvodnevna dijeta smanjuje rizik od raka dojke
Dvodnevna dijeta smanjuje rizik od raka dojke (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

rak dojke

,

mršavljenje

Dvodnevna dijeta svakog tjedna gotovo dvostruko smanjuje rizik od raka dojke, tvrdi se u novom istraživanju. Kako piše Telegraph, žene koje se drže stroge dijete i smršave šest kilograma, za 40% smanjuju količinu hormona u krvi koji potiču razvoj raka dojke.

Dr. Michelle Harvie iz bolnice Wythenshawe u Manchesteru proučavala je 100 pretilih žena. Polovica ih je bila na dijeti sa samo 650 kalorija dnevno tijekom dva dana u tjednu, a druga polovica bila je na dijeti s unosom 1.500 kalorija dnevno tijekom cijelog tjedna.

>> Holističkim metodama do uspješnijeg liječenja raka dojke

Nakon šest mjeseci dijete dva dana u tjednu, razina leptina ženama je pala za 40%, razina inzulina za 25 %, dok je razina inflamatornog proteina bila niža za 15%. Svi ovi faktori su povezani s rakom dojke. Žene koje su slijedile dijetu od 1.500 kalorija dnevno, takozvanu mediteransku dijetu, zabilježile su vrlo sličan gubitak težine i smanjenje hormona.
Dr. Harvie kaže kako je nova dvodnevna dijeta faktor spasa za žene koje ne mogu pratiti dijetu tijekom cijelog tjedna.

"Mnogo je faktora koji uzrokuju rak dojke na koje se ne može utjecati, kao što su dob, spol i povijest bolesti u obitelji, ali je normalna tjelesna težina jedan veliki i pozitivan korak koji je moguće poduzeti. Povremene dijete pomažu pri gubitku težine i smanjuju rizik od razvoja raka dojke", rekla je Pamela Goldberg koja je na čelu kampanje o raku dojke u Velikoj Britaniji.

07.10.2010. 10:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh