« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SAMOPOMOĆ

Nova grupa za djevojke s poremećajem u prehrani

Udruga PET+ bavi se prevencijom poremećaja prehrane kod djevojaka

Nova grupa za djevojke s poremećajem u prehrani
Nova grupa za djevojke s poremećajem u prehrani (Udruga PET+)
Više o

Udruga Pet+

,

poremećaj u prehrani

,

bulimija

,

samopomoć

Udruga PET+ od 2000. godine kontinuirano djeluje s ciljem podizanja kakvoće življenja, posebice kroz sprečavanje svih oblika devijantnih ponašanja i ovisnosti. Prošle je godine  proširila područje svog djelovanja i na prevenciju poremećaja prehrane kroz program "Tko je to u ogledalu?" koji je obuhvatio oko 500 djevojaka u 14 srednjih škola grada Zagreba.

Kroz program prevencije djevojke su imale priliku preispitati nametnute ideale ljepote kroz povijest i danas, otkriti što se krije iza photoshopiranih reklamnih ljepotica, razotkriti mitove o dijetama i mršavljenju, ali i poraditi na svom samopoštovanju.

Pokazalo se da je slika koju javnost ima o poremećajima prehrane često pogrešna. Oboljeli se susreću s nerazumijevanjem okoline koja smatra da je to prolazni hir i da su to sami odabrali. Mišljenja su da su oboljele osobe tašte, površne i usmjerene samo na vanjski izgled, te im je teško razumjeti probleme koje se nalaze u pozadini samog poremećaja. 

Američka stručnjakinja za poremećaje prehrane Carolyn Costin i sama je preboljela anoreksiju te uspoređuje oboljele s kanarincima u rudnicima.  „Rudari su nekad znali sa sobom u rudnike nositi kanarince u kavezima jer su oni bili osjetljivi na najmanju prisutnost štetnih plinova. Ako bi kanarinac uginuo, rudari su znali da moraju izići iz rudnika jer je okolina toksična za njih.

Na sličan način, djevojke koje obole od poremećaja prehrane možda su samo kanarinci našeg društva - one su osjetljivije na utjecaje naše kulture koja nam poručuje da je važniji naš izgled od onoga što mi zaista jesmo."

Tijekom provedbe programa prevencije uvidjela se potreba djevojaka koje imaju poremećaj prehrane za dodatnom podrškom.  U sklopu Udruge PET+ osnovano je Savjetovalište za poremećaje prehrane, a u svibnju 2010. godine započela je s radom i grupa samopomoći.

Mihaela Homjak, voditeljica grupe samopomoći i apsolventica psihologije,  ističe da se podrška osoba koje i same prolaze kroz poremećaj prehrane pokazala iznimno važnim dijelom oporavka djevojaka. "Djevojke u grupi imaju priliku međusobno se povezati i pozitivno utjecati jedne na druge. Imaju veliki kapacitet za slušanje i razumijevanje, pružanje podrške i poticanje na rad na sebi. Svaki korak naprijed u oporavku jedne djevojke ujedno je inspiracija i nada ostalima- osjećaju zajedništvo i nisu više usamljene u svom problemu. "

Kroz redovite grupne sastanke, koji će se održavati jednom tjedno, grupa će djevojkama ponuditi sigurno mjesto gdje će u toploj i podržavajućoj atmosferi  moći otvoreno razgovarati o problemima s kojima se svakodnevno bore i dobiti podršku ne samo od voditeljice, već i od drugih djevojaka koje iz vlastitog iskustva razumiju poremećaje prehrane.

Osim dijeljenja iskustava, djevojke će prolaziti kroz teme kao što su mediji i njihov utjecaj na sliku o sebi, nametnuti ideali ljepote, razumijevanje samih poremećaja te mijenjanje odnosa prema hrani i tijelu uz istovremeni rad na samopoštovanju. Važan je naglasak stavljen na pozitivno usmjeravanje djevojaka jer je borba s poremećajem prehrane često izazovna i dugotrajna, a podrška okoline od presudne važnosti.

U tijeku su prijave za novu grupu samopomoći  za djevojke s problemima u prehrani koja će započeti s radom sredinom listopada 2010. Sudjelovanje u grupi je besplatno, a zainteresirani se mogu javiti na tel. 01 48 40 619 ili na e-mail pet.plus@petplus.hr.

07.10.2010. 20:06:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh