« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

Dvije stvari potrebne za zdrav san

Svježi zrak direktno utječe na naše zdravlje i osjećaj ugode te sprječava nakupljanje vlage i pljesni u stanu

Što nam treba za dobar san
Što nam treba za dobar san (Arhiva)
Više o

spavanje

,

savjeti

,

san

,

zdrav san

Dobar san najbolji je mogući uvod u dobar dan, jer neispavani ljudi niti su dobro društvo, još manje su opušteni, a i hrane se loše... pa koja je onda tajna zdravog spavanja?

Sve ono što mislite - najbolji mogući madrac, nježna posteljina, čista spavaćica ili pidžama samo su dodaci, a osnovne dvije stvari su čist zrak i sobna temperatura.

Naime, novo istraživanje sa Sveučilišta za tehnologiju Eindhoven u Nizozemskoj sugerira provođenje jednostavnih koraka prije odlaska u krevet koji mogu smanjiti razinu ugljičnog dioksida i poboljšati kvalitetu spavanja.

Istraživanje je pokazalo da otvaranje prozora i vratiju poboljšava ventilaciju i protok zraka u spavaćim sobama. To je poboljšalo kvalitetu sna kod 17 zdravih sudionika. Na taj način se pospješuje učinkovitost spavanja, a san je lagodniji.

"Ono što smo očekivali promatrati jest da bi niža razina prozračenosti mogla negativno utjecati na san. Iako nismo uspjeli pronaći jasnu razliku u svim mjerenim parametrima, pokazalo se da bi niže stope ventilacije mogle negativno utjecati na kvalitetu spavanja ", rekao je Dr. Asit Mishra, autor istraživanja Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu.

Mishra je objasnio da se u istraživanjima kod ovog slučaja koristi ugljični dioksid kao pokazatelj razine prozračenosti.

"Logika je da je CO2 u normalnim uvjetima, prijeko potreban ljudskim bićima", rekao je. Ako ventilacija nije dobro riješena, zrak je zagađeniji. Subjektivna mjera kvalitete spavanja zabilježena je upitnicima i dnevnicima spavanja. Actigrafija, senzorska metoda praćenja ciklusa mirovanja, pratila je ispitanike tijekom spavanja.

Za mjerenje kvalitete spavanja, sudionici su nosili SenseWear narukvicu za mjerenje temperature kože, toplinskog toka, temperature mikroklime i razine vlažnosti kože. Armband je također zabilježio duljinu sna i broj buđenja. Osim toga, senzor za savijanje postavljen je ispod jastuka sudionika kako bi pratili njihova kretanja tijekom noći. Ovi pokreti mogu ukazivati ​​na nemir tijekom spavanja. 

Sobna temperatura u prostoriji treba biti između 19,4 i 21 stupnja. Otkriveno je da su čist zrak i pogodna temperatura u prostoriji osnova dobrog sna. Istraživanja su dokazala da je kod gotovo svih ispitanika čista, prozračena prostorija utjecala na bolje zdravlje i kvalitetniji san. 

Svježi zrak direktno utječe na naše zdravlje i osjećaj ugode te sprječava nakupljanje vlage i pljesni u stanu. Pravilno prozračivanje je nužno, posebno u zimskim mjesecima da ne bismo udisali ustajali zrak. Osobama kod Alzheimerove bolesti neće se tako brzo razvijati bolest ako redovito provjetravaju sobu. Loš san nekada može označavati prve simptome razvoja Alzheimera.  

13.12.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh