« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Ulagači nesigurni

Dubai srušio svjetske burze

Krajem prošloga tjedna cijene su dionica na svjetskim burzama oštro su pale jer su ulagače zabrinuli financijski problemi Dubaija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dubai

,

burze

,

pad

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks oslabio 0,1 posto, na 10.309 bodova, dok je Nasdaq indeks pao 0,4 posto, na 2.138 bodova. S&P 500 indeks ostao je praktično nepromijenjen na razini od 1.091 boda.

Početkom tjedna ulagače su ohrabrili dobri podaci iz američkog gospodarstva. U listopadu je u SAD-u prodaja postojećih kuća porasla za čak 10,1 posto, na najvišu razinu u dvije i pol godine, što se zahvaljuje poreznim olakšicama kupcima prvih kuća. Analitičari su očekivali rast od 1,4 posto, no strah kupaca da će ostati bez poreznih olakšica, koje su trebale biti ukinute krajem listopada, ali su produžene i na 2010. godinu, očigledno je potaknuo prodaju.

Prošloga je tjedna objavljeno i da je broj novih molbi za pomoć nezaposlenima u SAD-u oštro pao za 35.000, na 466.000, najnižu razinu od rujna prošle godine. Ti podaci pokazuju da se tržište rada i nekretnina stabiliziraju, što je ohrabrilo ulagače koji su se plašili da će slabosti tih tržišta uvesti američko gospodarstvo u recesiju s dvostrukim dnom. "Mnogi su ulagači i dalje vrlo oprezni jer se plaše da je razina cijena dionica previsoka, s obzirom na gospodarsku situaciju, no ovi su podaci predobri da bi ih mogli ignorirati", kaže Doug Roberts, strateg u tvrtki Channel Capital Research.

Međutim, u srijedu je ulagače uznemirila vijest da je Dubai, dio naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata, zatražio od kreditora odgodu financijskih obveza državne kompanije Dubai Worlda, koje dosežu 60 milijardi dolara. Problemi Dubaija izazvali su strahovanja ulagača od novih gubitaka u svjetskom financijskom sustavu, pa su oštro pale cijene dionica banaka. Zbog toga su samo u jednom danu vodeći indeksi na europskim i azijskim burzama potonuli više od 3 posto, dok je na Wall Streetu pad bio nešto blaži.

Nesigurnost vidljiva u oscilaciji tečaja dolara

Nesigurnost na burzama vidljiva je i po oscilacijama tečaja američke valute. Kada na tržištu vlada optimizam, cijena dolara pada jer su ulagači skloniji rizičnim ulaganjima. No, kada na burzama splasne raspoloženje, dolar jača jer se smatra sigurnim utočištem za kapital.

A prošloga je tjedna tečaj dolara jedan dan jačao, a već drugoga dana slabio. To je izazvalo velike oscilacije cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru jer cijene nafte i sirovina rastu kada dolar slabi, a padaju kada američka valuta jača.

U fokusu ulagača u petak je bio i trgovački sektor jer 'Crni petak' označava početak blagdanske shopping sezone. Prvi su dojmovi da su Amerikanci pohrlili u trgovine, ali i da kupuju opreznije nego što su to činili prije recesije u prosincu 2007. godine. Zbog toga je toga dana S&P indeks trgovačkog sektora pao 1,3 posto, dok je S&P indeks proizvođača roba za široku potrošnju oslabio 1,5 posto.

Na nesigurnost ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja na Wall Streetu. Prošloga je tjedna vlasnika dnevno mijenjalo manje od milijardu dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 1,49 milijardi.

I dok dio analitičara drži da se rast cijena dionica može nastaviti do kraja godine, s obzirom na dobre makroekonomske pokazatelje, drugi drže da su cijene dionica ipak previsoke, s obzirom na situaciju u gospodarstvu. "To je klasična priča: ako ste raspoloženi kao 'medvjedi', svakih par tjedana naći ćete neki podatak za koji se možete uhvatiti, a ako ste optimista, uvijek ćete naći nešto što vas može ohrabriti", zaključuje Robert Stimpson, portfelj menadžer u fondu Oak Associates.

I na većini europskih burzi prošloga su tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 5.245 bodova, dok je pariški CAC pao 0,22 posto, na 3.721 bod. Međutim, frankfurtski DAX indeks porastao je 0,38 posto, na 5.685 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna, već petoga zaredom, pao, i to za 4,4 posto, na 9.081 bod, najnižu razinu u četiri mjeseca. (hina/metro-portal)

29.11.2009. 11:26:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh