« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
šimonović:

Država najlakše štedi na djeci

Hrvatska ne zaostaje u smislu normativnog uređenja kad su u pitanju prava djece, no puno toga u praksi ne funkcionira

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović (Damjan Tadić/CROPIX )
Više o

Mila Jelavić

,

Ivan Šimonović

,

prava djece

,

Konvencija o pravima djeteta

Programe štednje država uvijek najlakše provodi na djeci, no ulaganje u djecu zalog je za budućnost, poručeno je s dvodnevne regionalne konferencije u povodu 20. obljetnice međunarodne Konvencije o pravima djeteta koja je, u organizaciji francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, danas započela u hotelu Dubrovnik.

Cilj konferencije je rasprava o stvarnom stanju provedbe Konvencije u jugoistočnoj i istočnoj Europi kroz izlaganja međunarodnih i nacionalnih organizacija, pravnika i drugih zaduženih za zaštitu prava djece.

Konferencija je okupila šezdesetak predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i stručnjaka na području obrazovanja i zaštite dječjih prava iz Hrvatske, Francuske, Bugarske, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Makedonije, Ukrajine i BiH, te predstavnike Europskog suda za ljudska prava.

Konvencija je učinila puno i standardi koje ona propisuje uglavnom su ugrađeni u naše nacionalno zakonodavstvo, no nisam zadovoljna "životom" tih propisa, rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Mi ne zaostajemo u smislu normativnog uređenja, no puno toga u praksi ne funkcionira, rekla je Jelavić pojašnjavajući kako je pitanje nasilja top-tema u kontinuitetu, a slično je i s obiteljskim odnosima, zaštitom privatnosti u medijima i drugim.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je kako je Hrvatska, kao članica Vijeća Europe, prihvatila mišljenje Vijeća Europe u području zaštite djece.

Zaštita prava djece uključuje poboljšanje sustava prevencije nasilja među mladima i djecom čiji rast bilježimo iz dana u dan, rekao je Šimonović dodajući kako je za to potrebna zajednička akcija svih nadležnih institucija.

Konvencija o pravima djeteta najratificiraniji je međunarodni sporazum na svijetu, koji u 54 članka i 2 protokola izlaže temeljna prava djeteta u pogledu zdravlja, obrazovanja, slobode izražavanja, prehrane, zaštite od zlouporabe, zapostavljanja i izrabljivanja.

S ciljem unapređenja statusa djece, kako je rekao, donesen je i Nacionalni plan aktivnosti za zaštitu prava i interesa djece od 2006. do 2012. kao i Nacionalna strategija za zaštitu od nasilja u obitelji koja se primjenjuje od 2008. do 2010. godine.

Tijekom proteklih 20 godina učinjeno je mnogo na zaštiti djece i mladih, no potrebno je učiniti još puno više, poručio je Šimonović.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier naglasio je kako je briga za djecu jedan od imperativa francuskog društva. U tom je smislu, već nakon Drugog svjetskog rata donesen i niz zakona za zaštitu majki i djece.

Inače, osnovna načela na kojima počiva Konvencija o pravima djece, usvojena 20. studenog 1989., su nediskriminacija, prvenstvo višem interesu djeteta, pravo na život, opstanak i razvoj, te poštivanje mišljenja djeteta. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 12:31:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh