« Knjiga
objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana
KNJIGE

Drugo ime nobelovca Jona Fossea

Septologija , roman Jona Fosseea objavljen je u sedam nastavaka i tri sveska, na 1250 stranica, Drugi ime:Septologija I-II, I je drugo:Septologija III-V i Novo ime:Septologija VI-VII

Jon Fosse
Jon Fosse (Arhiva)
Više o

jon fosse

,

Miroslav Pelikan

,

Drugo ime

Nedavno je  objavljena knjiga norveškog književnika i nobelovca za ovu godinu, Jona Fossea Drugo ime, Septologija I-II, u prijevodu s norveškog Muniba Delalića u Biblioteci Cicero, u izvrsnoj opremi na 360 stranica.

Posljednjih godina skandinavski pisci vrlo su popularni kod nas, rado se objavljuju a po svemu tako se i čitaju, tako da je prijevod ovog popularnog pisca došao u pravi trenurak.

Septologija , roman Jona Fosseea objavljen je u sedam nastavaka i tri sveska, na 1250 stranica, Drugi ime:Septologija I-II, I je drugo:Septologija III-V i Novo ime:Septologija VI-VII.

U prvoj knjizi upoznajemo slikara i udovca, imenom Asle. Tu je još jedan Asle, također slikar.

Drugo ime promišlja o Bogu i o umjetnosti, o alkoholizmu i prolasku vremena.

Posebno se napominje da je ovo roman o ljubavi, smrti i moru, kao i većina Fosseovih djela.

Nobelova nagrada za književnost uvijek je izazivala izniman interes. Mnogi veliki i utjecajni pisci nisu dobili nikada ovo priznanje.

Sjećam se priče vezane za 1961., kada je Nobelovu nagrada dobio Ivo Andrić, da ne bude zabune, obožavam ga. Iste godine i Tolkien je konkurirao za Nobela.

Pitam se jedino, gdje je danas Ivo Andrić? Još je uvijek otvoreno pitanje, kome on u stvari, književno i nacionalno pripada?Više se piše o njemu kao čovjeku a daleko manje o njegovoj literaturi.

Pitam se i dalje, gdje je danas Tolkien?

Postao je megapopularan pisac s nemjerljivom nakladom, jedan od najčitanijih književnika svih vremena, drugo nije važno.

Piše: Miroslav Pelikan
03.12.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh