« Knjiga
objavljeno prije 3 mjeseca i 21 dan
VEČER

Dramsko-književnu večer u Booksi

Dramsko-književnu večer koja će se održati 10. siječnja 2024. godine s početkom u 19 sati u književnom klubu Booksa

Romanipe
Romanipe (Arhiva)
Više o

književna večer

,

dramsko čitanje

Priče iz zbirke Romanipe - iz sjene na svjetlo stižu u Booksu.

Na čitanju će se kao naratorice priča pridružiti Barbara Vicković i Mirta Zečević, članice glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Zbirka sadrži deset narativno-novinarskih priča Roma i Romkinja iz Hrvatske i regije objavljenih trojezično (hrvatski, romski, engleski). 'Romanipe', tema i naslov izdanja, označava sveukupni romski identitet i duh, a umjetnost života i opstanak njegov su važan dio, kao i svijest o pripadanju romskoj zajednici, unatoč brojnim razlikama unutar nje. Sam koncept romanipea, navode urednice Selma Pezerović i Maja Grubišić, sadržan je u životnim pričama ljudi koji su ga upravo kroz borbu za materinji jezik i njegovu ravnopravnu ulogu te ustrajan znanstveni i umjetnički rad etablirali dajući mu na taj način stvarnu, opipljivu dimenziju.

Kako u predgovoru ističe dr. Ljatif Demir „iz priča se vidi da nisu nastale na temelju površnog razgovora te da su vrijedan dio književne proze koja je nedostajala u romskoj književnosti, a kao takve one oslobađaju drugu, dosad neviđenu stranu Roma."

Nakon dva tiskana izdanja (2021, 2022) knjigu je moguće uskoro čitati i digitalno.

08.01.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh