« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠIRENJE KAPACITETA

Drijemanje poboljšava sposobnost učenja

Drijemež tokom dana ne samo da pobijeđuje umor, nego doista i poboljšava sposobnost upijanja novih informacija

(Wikipedia)
Više o

učenje

,

mozak

,

san

,

informacije

,

drijemanje

Naime, studija koju su proveli američki znanstvenici pokazala je da su volonteri koji su spavali 90 minuta tijekom dana, imali bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti, od onih koji nisu. Istraživanje sugerira da mozak treba san kako bi procesuirao kratkotrajno pamćenje, stvarajući "mjesto" za nove informacije.

U drugom eksperimentu, 39 odraslih osoba dobilo je težak zadatak učenja, da bi se pokazalo kako su oni koji su drijemali imali također bolje rezultate. Analiza električne aktivnosti mozga sugerira da se taj proces događa u fazi između dubokog sna i sanjanja, kada se činjenice premještaju iz "privremene pohrane" u hipokampusu, u drugo područje koje se zove predčeoni korteks.

Dr. Matthew Walker, koji je vodio studiju objašnjava: "San ne samo da odmara, nego vam, gledajući s neurokognitivnog aspekta, daje stimulans i oslobađa dodatni prostor za nove informacije. Zamislite kao da je e-mail sandučić u vašem hipokampusu pun, i sve dok ne odspavate i očistite ga od prijašnih poruka, nećete moći primiti novu poštu."

21.02.2010. 18:16:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh