« Život
objavljeno prije 14 godina
BIOSENZORI

Donje rublje koje vam može spasiti život

Revolucionarne muške gaće ne donosi samo udobnost nego mogu i spasiti život

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

zdravlje

,

donje rublje

,

život

,

gaće

Naime, na njima se nalazi elektronički biosenzor koji mjeri krvni tlak, otkucaje srca i ostale vitalne znakove tijekom stalnog kontakta s kožom.

Tehnologiju je razvio nano-inženjer, profesor Joseph Wang sa Sveučilišta California. Dodaje kako svakodnevno gužvanje i uvijanje donjeg rublja ne utječe na performanse senzora. Cilj je omogućiti bolji nadzor nad pacijentima te ugodniju okolinu gdje bi se to obavljalo, poput kuće umjesto bolnice.

Od projekta kojeg financira američka vojska prvi će imati koristi sami vojnici. "Ovaj specifični projekt uključuje praćenje ozljeda vojnika tijekom bitke, a cilj je razviti senzore koji će odmah moći identificirati tip ozljede", objašnjava profesor Wang. U konačnici, senzori će moći dostaviti lijek kako bi se olakšala bol pa čak i liječiti ozljedu. No ova tehnologija moći će se upotrebljavati i izvan vojske.

"Predviđamo da će se ova odjeća moći koristiti i za praćenje starijih osoba koje žive same, motrenje niza biomedicinskih markera, poput srčanih koji mogu ukazati na potencijalan udar, dijabetskih i ostalih promjena", navodi Wang. Unatoč tome što je potrebno još neko vrijeme da se razviju otporni senzori, ovo "pametno" donje rublje moglo bi biti budućnost zdravstvene zaštite.

11.06.2010. 20:47:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh