« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KOLIKO DOISTA POMAŽU?

Domaći lijekovi - činjenice i mitovi

Mnogo se prirodnih recepata prenosi usmenom predajom, no djeluju li doista? I što je još bitnije, mogu li nanijeti više štete nego dobra?

Više o

brusnica

,

crni čaj

,

jogurt

,

kalcij

,

domaći lijekovi

Jogurt sprječava gljivičnu infekciju

Krivo. Gljivičnu infekciju, i sve simptome koji je prate, uzrokuje gljivica kandida. S obzirom da su studije pokazale kako jogurt potiče razvoj povoljnih bakterija u probavnom sustavu, ljudi su dugo pretpostavljali da može zaustaviti i kandidu. A glasine su se proširile zahvaljujući internetu. Nažalost, niti jedna studija ne potvrđuje ovu pretpostavku. Neće pomoći ni ispiranje jogurtom, namakanje tampona u jogurt, smrzavanje jogurta te umetanje itd. U stvari, ispiranje može samo uzrokovati gljivičnu infekciju, jer šećeri iz jogurta potiču razvoj gljivica. U svakom slučaju, najbolje je otići kod ginekologa.

Tablete kalcija kako ublažavaju grčeve pms-a

S obzirom da postoje znanstveni dokazi da osobe koje pate od pms-a imaju niži nivo kalcija u krvi, nije krivo pomisliti da će podizanje njegove razine ublažiti grčeve, glavobolje i naticanje koji se javljaju tih dana u mjesecu. Istraživanja su pokazala da uzimanje 600 miligrama kalcija dvaput dnevno može ublažiti simptome pms-a, dok konzumacija prave hrane može ublažiti rizik od razvijanja ovog problema.

Para čisti sinuse

Ovaj stari tretman doista djeluje. Inhaliranje pare oslobađa pritisak u sinusima. Par kapi ulja od peperminta ili eukaliptusa poboljšat će djelovanje.

Vrećica crnog čaja ublažava upalu grla

Netočno. Čak i ako ne koristimo ništa, upala grla nestat će sama za nekoliko tjedana, ali tko želi toliko čekati? S druge strane, lišće crnog čaja sadrži tanin, sastojak koji može poticati razvoj bakterija i virusa. Vrećica čaja također može imati antiupalni efekt, no najbolje je koristiti medicinski prepisane lijekove.

Sok od brusnice sprječava infekciju mokraćnih putova

Ovaj popularan domaći lijek nije samo bapska priča. Većina medicinskih institucija slaže se da sok djeluje jer sadrži proantocijanidine, koji sprječavaju E. coli da dospije u mjehur I izazove infekciju. Ukoliko ste skloni infekciji mokraćnih putova, pijte jednu do dvije čaše soka od brusnice dnevno kao prevenciju. Ista metoda djelovat će ako i imate simptome, čije će liječenje ubrzati.

27.04.2011. 13:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    27.04.2011. 16:19
    ah činjenice ... ionako su utvrđene na temelju nekog uvjerenja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh