« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SIGNALI UPOZORENJA

Slušajte poruke koje vam šalje tijelo

Krckanje, zujanje, škljocanje, sve su to poruke kojima nam organizam nešto želi reći

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

tijelo

,

crijeva

,

zujanje

Krckanje u vratu

S vremena na vrijeme osjećate krckanje u vratu? Ovo može biti urođena superelastičnost hrskavice koja opet dovodi do superpokretljivosti vrata. Ali može biti i prvi simptom degenerativne bolesti kičme. Uslijed nastanka ove bolesti smanjuje se količina tekućine u zglobnim međupršljenskim prostorima, zbog čega se prilikom pokreta vrata čuje kako se jedna površina pršljena trlja o drugu. Najčešće se javlja kod osoba koje su uglavnom u prisilnom položaju (koje drže uvijek polusavijeni vrat).

Zujanje u ušima

Stres, poremećaj u cirkulaciji, virusne infekcije mogu se javiti u dijelu uha koje se zove vestibulum, te mogu izazvati različite zvukove zajedno sa vrtoglavicom. Ipak, zujanje u ušima može biti urođena pojava, ali njega ne prati vrtoglavica. Uzrok ovakvog zujanja je nepoznat, no što se tiče vrtoglavice obavezno posjetite svog liječnika.

Krčanje crijeva

U društvu ćete se svakako praviti da ne čujete krčanje crijeva, ali kada ste sami dobro osluhnite kakve vam poruke trbuh šalje. Treba razlikovati zvukove koji dolaze iz trbuha (želuca) od onih koji dolaze iz crijeva. Prvi nas jednostavno upozoravaju da je došlo vrijeme da uzmemo hranu. Ali što kada se trbuh buni i poslije obroka? To se događa hiperaktivnim i nervoznim osobama koje brzo jedu. 

Ako se zvuci čuju nevezano s uzimanjem hrane, a pritom se javlja napuhanost i grčevi, možda ste popili ili pojeli nešto što je bilo previše hladno, no postoji mogućnost i spastičnog kolitisa ili sindroma iritabilnih crijeva, što se obično javlja u periodima velikog stresa.

27.04.2011. 07:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh