« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
EU

Dogovorena uspostava Europskog obrambenog fonda

Zemlje članice EU-a postigle su u dogovor s Europskim parlamentom o uredbi kojom se uspostavlja EDF, koji će u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju imati na raspolaganju 7,953 milijarde eura iz europskog proračuna

Koliko je snažan?
Koliko je snažan? (Arhiva)
Više o

Europski obrambeni fond

,

EU

"Zadovoljstvo mi je objaviti da smo dogovorili čvrst, prema budućnosti okrenut instrument koji će pojačati istraživanje i razvoj zajedničkih sposobnosti u području sigurnosti i obrane. Novi Europski obrambeni fond pojačat će sposobnost EU-a da zaštiti svoje građane i učini EU jačim globalnim akterom", izjavila je njemačka minstrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Iz novog Europskog obrambenog fonda financirat će se zajedničke akcije i prekogranična suradnja u cijeloj EU, u svakoj fazi industrijskog ciklusa koji se odnosi na obrambene proizvode i tehnologije. Dizajn programa osigurat će sudjelovanje obrambenih industrija svih veličina, uključujući mala i srednja poduzeća, čime će se ojačati i poboljšati obrambeni lanci opskrbe.

Ukupni proračun EDF-a iznosit će 7,953 milijarde eura. Otprilike trećinom tog iznosa, prvenstveno u obliku bespovratnih sredstava, financirat će se konkurentni i suradnički istraživački projekti, a dvije trećine sredstava bit će dostupno za nadopunu ulaganja država članica, odnosno sufinanciranje troškova razvoja obrambenih sposobnosti nakon faze istraživanja.

Dogovor Vijeća i Parlamenta pozdravila je Europska komisija.

"Riječ je o važnom napretku jer će EU prvi put imati poseban program za potporu suradnji u području obrambene industrije. Integriranija, inovativnija i konkurentnija tehnološka i industrijska baza europske obrane važna je za osiguravanje otpornije i strateški autonomne Europe. Suradnjom u području obrane i zajedničkim ulaganjem u istraživanje i razvoj u okviru Europskog fonda za obranu osigurat će se najsuvremenije i interoperabilne obrambene tehnologije i oprema u skladu s potrebama država članica u smislu kapaciteta", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

U okviru sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira Unije (2021. - 2027.) iz Fonda će se financijski podupirati konzorciji subjekata iz različitih država članica koji surađuju u istraživanju i razvoju obrambenih proizvoda i tehnologija. Fond uključuje i mehanizme za poticanje sudjelovanja malih i srednjih poduzeća u prekograničnim obrambenim projektima, što doprinosi otvaranju europskih lanaca opskrbe u području obrane.

15.12.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh