« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
PITANJE

Hoće li tiha noć zaista biti tiha?

Dva tjedna uoči Božića predstavnici kršćanskih crkava u Njemačkoj raspravljaju o tome kako crkveno obilježiti ovaj praznik a da se poštuju mjere borbe protiv pandemije. Neki mise žele spasiti odricanjem od pjevanja.

Hoće li biti problema?
Hoće li biti problema? (Arhiva)
Više o

Božić

,

tiha noć

Jedno je jasno: dan prije nego što će kancelarka Angela Merkel s premijerima saveznih pokrajina odlučiti o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa preko božićnih praznika u Njemačkoj, predstavnici Njemačke katoličke crkve smatraju da je održavanje božićnih misa i dalje moguće. Protestanti su tu malo suzdržaniji.

„Opća zabrana misa nije potrebna. Uz pravila razmaka, prijava na ulazu, dezinfekcije i nošenja maski su mise održive", rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih katolika (ZdK) Thomas Sternberg za izdanja medijske grupe Redakcijska mreža Njemačka. „Katolička i protestantska crkva su se i tijekom prvog lockdowna pokazale visok stupanj odgovornosti", rekao je Sternberg.

Kao jedna od mjera zbog ograničenog broja vjernika po misi planira se mnogo veći broj bogoslužja nego što je to uobičajeno. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing poručuje kako su crkve sada mnogo bolje pripremljene na pandemijske uvjete nego na proljeće.

Političari oprezni

No čak su i predstavnici demokršćanske političke struje u Njemačkoj skeptični. Ne bez razloga. Na proljeće se upravo nekoliko vjerskih okupljanja pokazalo kao izvor širenja zaraze.

Predvodnik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Ralf Brinkhaus je crkvama preporučio da potraže alternative klasičnim misama. „Apeliram na razum kršćanskih crkava da vjerska događanja smanje na najmanju moguću mjeru i da potraže alternative kako se ne bi ugrožavalo zdravlje vjernika", rekao je Brinkhaus u razgovoru za Rheinische Post.

Njegov kolega iz CDU-a i premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet ja malo oprezniji i obećava kako će pravila o misama biti donesena „u dijalogu s predstavnicima crkava" a ne prema dekretu koji moraju slijediti ostali, poput kulturnih ustanova ili maloprodaje. Sve ovisi o tomu što će kancelarka Merkel i premijeri saveznih pokrajina odlučiti u nedjelju.

Bez pjevanja

Najviši laicistički predstavnik njemačkih katolika Sternberg je spreman izići u susret zahtjevima virologa za zabranom pjevanja tijekom božićnih misa. Umjesto čitave crkve bi pjevalo samo nekoliko solista koji bi bili prostorno udaljeni, glasi ideja.

Njemački protestanti međutim smatraju da od klasičnih misa u crkvi treba odustati ako to nalaže epidemiološka situacija. „Ako bude postojao rizik da se na misnim okupljanjima ugrožavaju životi onda sam pri koji će reći: odustanimo bolje od takvih okupljanja", rekao je za javnu televiziju predsjednik Vijeća protestantske crkve u Njemačkoj Heinrich Bedford-Strohm. On je rekao da za mise u nuždi moraju biti pronađena druga, digitalna rješenja.

Piše: Nenad Kreizer/DW
14.12.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh