« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROMJENA PLOČE

Dodik se ispričao za zločine počinjene nad nesrbima

Milorad Dodik prisegnuo je na dužnost predsjednika Republike Srpske, a na inauguraciji je bio i Boris Tadić

Milorad Dodik
Milorad Dodik (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

Milorad Dodik prisegnuo je u ponedjeljak na dužnost predsjednika Republike Srpske (RS) na inauguralnoj sjednici Narodne skupštine RS, čime je započelo konstituiranje vlasti u ovome entitetu. Bivši entitetski premijer, koji je na proteklim općim izborima u BiH izabran za predsjednika RS-a, ispričao se u inauguralnom govoru za zločine koje su počinjeni tijekom proteklog rata nad nesrbima ističući da će nastojati biti predsjednik svih naroda u RS-u.

"Ako su za prosperitet i očuvanje RS, glasovali su za moj osnovni programski cilj. Zato sa ovog mjesta poručujem da ću u sljedeće četiri godine biti predsjednik svih kojima je RS na srcu, bez obzira na stranačko opredjeljenje i nacionalnu pripadnost", rekao je Dodik.

Svečanu prisegu izrekli su i potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki i Enes Suljkanović iz reda Bošnjaka, a na sjednici u Banjoj Luci bio je nazočan i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Dodik je pozdravio poteze Tadića i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kazavši da donose ''jedan novi optimizam'' u regiji.

"Mi u Republici Srpskoj možemo samo dati punu potporu predsjednicima i Srbije i Hrvatske, koji su na ove prostore, nakon gotovo dva desetljeća, donijeli jedan novi optimizam, koji će svakako dodatno stabilizirati cijelu regiju. Mir i stabilnost u cijeloj regiji od prvorazrednog su interesa i za RS, i mi ćemo tome i ubuduće davati svoj puni doprinos", istaknuo je.

Dodik se u govoru ispričao i za zločine koje su Srbi počinili nad drugim narodima u proteklom ratu. "RS se ranije ispričala za nevino stradale. Ja i ovoga puta, a to sam činio i ranije, izražavam najiskrenije žaljenje zbog svake nevino stradale žrtve, posebno onih žrtava koje su stradale od ruku pojedinaca iz naroda kome i sam pripadam", rekao je Dodik i upozorio da se zločini nad Srbima sporo ili nikako ne procesuiraju pred sudovima u BiH.

Zauzeo se za ukidanje Ureda visokog predstavnika i izrazio spremnost za pregovore s Bošnjacima i Hrvatima o ustavnim promjenama koje ne bi ugrozile sadašnje granice Republike Srpske. (hina/metro-portal)

15.11.2010. 15:04:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh