« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PUNO PITANJA

Angela Merkel ponovno izabrana za predsjednicu CDU-a

Njemačka kancelarka izabrana je na novi petogodišnji mandat, ali s manjom podrškom stranačkih kolega nego prije dvije godine

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

CDU

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je ponovno izabrana za predsjednicu konzervativnih kršćanskih demokrata (CDU) na peti dvogodišnji mandat glasovima 90,4 posto delegata na stranačkom saboru u Karlsruheu.

Rezultat glasovanja 1.000 delegata, koji su mogli birati Merkel ili ne, jer nije bilo protukandidata, manji je od 94,83 posto koliko je dobila prije dvije godine. Manja podrška odražava nezadovoljstvo predsjednicom unutar stranke kojoj pada popularnost od pobjede na parlamentarnim izborima 2009. godine. CDU je tada dobio 33,8 posto glasova, a danas mu ankete daju 31 posto glasova.

Konzervativno krilo CDU-a zamjera Angeli Merkel skretanje ulijevo, a bilo je i nesuglasica između CDU-a i njegova koalicijskog partnera liberala (FDP) oko prijepornih odluka, primjerice produljenja životnog vijeka nuklearnih centrala.

Novi savezni izbori u Njemačkoj predviđeni su za 2013., a ispit uspješnosti CDU-a bit će izbori u šest saveznih pokrajina 2011. godine. (hina/metro-portal)

15.11.2010. 18:34:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh