« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MAPLECROFT

Rizik od terorizma najveći u Somaliji, u Europi najrizičnija je Grčka

Ove je godine 16 zemalja svrstano u kategoriju "ekstremna rizika" od terorističkog napada među kojima su Pakistan, irak, Afganistan, Tajland, Filipini, Jemen i Rusija

Žrtva terorističkog napada u Pakistanu
Žrtva terorističkog napada u Pakistanu (Getty Images)
Više o

terorizam

,

rizik

,

napadi

,

maplecroft

Somalija je zemlja najizloženija terorstičkim napadima, ispred Pakistana, Iraka i Afganistana, pokazuju rezultati Indeksa rizika od terorizma (TRI) koju svake godine sastavlja britanska savjetodavna tvrtka Maplecroft. Ove je godine 16 zemalja svrstano u kategoriju "ekstremna rizika" od terorističkog napada. Iza Somalije, Pakistana, Iraka i Afganistana na popisu su područja pod palestinskom samoupravom, Kolumbija, Tajland, Filipini, Jemen i Rusija.

TRI se sastavlja kako bi zainteresirane organizacije mogle prepoznati i pratiti terorističke rizike za sigurnost ljudi i imovine. Maplecroft se pri izradi TRI-ja koristio podatcima od lipnja 2009. do lipnja 2010. po učestalosti i jakosti napada. U Somaliji je u navedenu razdoblju bilo 556 terorističkih napada s 1437 ubijenih i 3408 ranjenih ljudi. Somalija ima najveći broj mrtvih od terorizma po stanovniku i najveći broj žrtava po napadu. Najveća prijetnja u toj zemlji je islamistička organizacija Al-Šabab.

U Europi najveća opasnost od terorističkih napada je u Grčkoj, koja se nalazi na 24. mjestu na popisu, odnosno tri ispred Španjolske. Obje su zemlje u kategoriji "visoka rizika". Prva zbog napada anarhističkih skupina, a druga zbog prijetnje ETA-e. Ni jedna od ostalih zapadnih zemalja ne pripada u kategoriju "ekstremna ili visoka rizika". SAD (33.), Francuska (44.) i Britanija (46.) nalaze se u kategoriji "umjerena rizika", a primjerice Njemačka (70.) u kategoriji "niska rizika". (hina/metro-portal)

15.11.2010. 13:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh