« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Dodijeljen Kiklop

Hit godine nije dodijeljen pod izgovorom loše prikupljenih podataka o čitanosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

nagrada Kiklop

,

sajam knjiga

,

književne nagrade

,

'Gola istina'

,

Nives Celzijus

,

Nives Celzijus nagrada Kiklop

Prigodnom svečanošću sinoć su u pulskom hotelu "Histria" u sklopu ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri dodijeljene književne nagrade "Kiklop" kojima se želi godišnje valorizirati nakladničku struku i stručnim kriterijima vrednovati svekoliki rad na knjizi.

Ujedno, nagrada "Kiklop", koja je utemeljena 2004. godine, ove je godine dodijeljena u 12 kategorija za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj u razdoblju od 1. listopada 2007. do 30. rujna 2008. godine.

"Kiklop", brončana statua rad akademskog kipara i slikara Josipa Diminića, za urednika godine dodijeljen je Romanu Simiću nakladnika "Profil Internationala", dok je nagrada za biblioteku godine pripala biblioteci "Na tragu klasika" urednice Irene Lukšić.

Za debitantsku knjigu godine "Kiklop" je uručen Julijani Adamović-Atanasovski za knjigu "Kako su nas ukrali Ciganima" u izdanju izdavačke kuće "SN Privlačica", dok je za prozno djelo godine književna nagrada dodijeljena Mirku Kovaču za knjigu "Grad u zrcalu" u izdanju "Frakture".

Nagradu "Kiklop" za pjesničku zbirku godine dodijeljena je Olji Savičević-Ivančević za zbirku "Kućna pravila" u izdanju izdavačke kuće "Algoritam" dok je za knjigu eseja godine "Kiklop" dodijeljen Hrvoju Turkoviću za knjigu eseja "Narav televizije" u izdanju "Meandarmedie".

"Kiklop" za znanstveno-popularnu knjigu godine dobio je Milan Pelc za knjigu "Renesansa" u izdanju nakladničke kuće "Ljevak", dok je "Kiklop" za publicističku knjigu godine dodijeljen Marku Grčiću za knjigu "Riječi, riječi, riječi" u izdanju Hrvatskog društva pisaca i Naklade "Jesenski i Turk".

Nagradu "Kiklop" za dječju knjigu godine dobila je Helena Bulaja za knjigu "Šuma striborova: Priče iz davnine" u izdanju nakladničke kuće "Alt F4-Bulaja naklada" koja je ujedno za istu knjigu dobila "Kiklop" za oblikovanje knjige godine.

Dobitnici nagrade "Kiklop" za knjigu inozemnog autora godine su Jacques Attali za knjigu "Kratka povijest budućnosti" u prijevodu Vande Mikšić te Daniel Kehlmann za knjigu "Mjerenje svijeta" u prijevodu Latice Bilopavlović, dok je "Kiklop" za prijevod godine dobio Mate Maras za prijevod knjige Williama Shakespearea "Romance i poezija (Sabrana djela Wiliama Shakespearea; IV svezak)" u izdanju Matice Hrvatske.

Književna nagrada "Kiklop" u kategoriji "hita godine", koja se dodjeljuje autoru i nakladniku iz Hrvatske na temelju podataka o prodaji i čitanosti knjiga nije dodijeljena, a službeno obrazloženje je da to nije učinjeno zbog manjkavosti metodologije prikupljanja tih podataka. Naime, ove je godine po rezultatima ispitivanja tržišta i javnog mnijenja Nezavisne agencije PULS o čitanosti i prodaji knjiga, nagradu za hit godine trebala dobiti Nives Celzijus za knjigu "Gola istina", no, Udruga "San(j)am knjige u Istri", kako tvrdi, zbog neslaganja s metodologijom ispitivanja odlučila je da neće dodijeliti nagradu. (hina/metro-portal)

11.12.2008. 09:50:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh