« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Pisma Virginije Woolf

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Virginia Woolf

,

Pisma Viti

Izbor iz dugogodišnje prepiske koju je Virginia Woolf vodila s Vitom Sackville-West "Pisma Viti", nanizana u priču o prijateljstvu, ljubavi i pisanju, predstavljena su jučer u Profilovoj knjižari.

Spisateljicu Vitu Sackville-West, pripadnicu visokoga engleskog plemstva, poslije svoju prisnu prijateljicu i književnu inspiraciju, Virginia Woolf upoznala je 1922. godine od kada je s njom izmijenila brojna pisma, dio kojih je objavljen u ovoj knjizi.

Objavljena korespodencija pokazuje značaj koje je imalo to neobično, ambivalentno, katkad i problematično prijateljstvo za obje žene, istaknula je Lada Čale Feldman. Pisanje i međusobna spisateljska potpora bilo je jedina konstanta u burnom odnosu punom uspona i padova, ostavljanja i vraćanja, dodala je.

Između samih pisama u ovom su izdanju umetnute bilješke i komentari koje je prevoditeljica i autorica pogovora Marina Leustek izdvojila iz kritičkih, teorijskih i biografskih radova posvećenih velikoj spisateljici.

Virginia Woolf (1882.-1941.) u nas je poznata ponajprije kao predstavnica eksperimentalnog engleskog modernizma. "Pisma Viti" (151 str.) prva su knjiga 2. kola biblioteke "Virginia Woolf" Centra za ženske studije u Zagrebu

Prvo kolo te biblioteke predstavilo ju je djelima "Vlastita soba", Tri gvineje" i Obična čitateljica", kao autoricu koja promišlja hijerarhijski ustroj društva temeljenog na patrijarhatu, pacifizam, patriotizam i nacionalizam. (hina/metro-portal)

12.12.2008. 10:02:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh