« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
HMMM...

Dodaci prehrani - za i protiv

Neki nutricionisti smatraju da ih valja dodati uobičajenim obrocima u obliku tableta, kapsula, prašaka i sličnog... no, ima i drugačijih razmišljanja

Prirodno je uvijek bolje
Prirodno je uvijek bolje (Shutterstock)
Više o

dodaci prehrani

,

suplementi

Dodaci prehrani u najvećem su broju hranjive tvari i lako je moguće da upravo to vama nedostaje u svakodnevnoj prehrani, zbog čega neki nutricionisti smatraju da ih valja dodati uobičajenim obrocima u obliku tableta, kapsula, prašaka, itd. Nerijetko ih nazivaju nutraceuticima. 

Glasnogovornica Njemačkoga nutricionističkog društva Antje Gahl kaže da zdravi ljudi neće biti ništa zaštićeniji od bolesti ako uzimaju nadomjestke te dodaje da uravnotežena prehrana sadrži sve što organizmu treba. 

No što ako vaša prehrana nije uravnotežena? Pomažu li suplementi i tada? Odgovor je opet ne, zato što oni nisu zamjena za uravnoteženu prehranu, tvrde stručnjaci.  "Dodaci prehrani nisu nutrititvna alternativa", naglašava Harald Seitz, glasnogovornik njemačkoga Saveznog ureda za poljoprivredu i hranu. 

"Kada primjerice jedete paprike, u organizam unosite puno više od vitamina C, odnosno on je puno iskoristiviji. U paprikama ima folne kiseline, vitamina B, magnezija i željeza. Potrošači nemaju nikakvog razloga vjerovati da u voću i povrću nema dovoljno hranjivih tvari", kazao je Seitz. 

"Ako jedete raznoliku svježu hranu, vaš će organizam biti sasvim dobro opskrbljen svime što mu treba", naglasio je. 

Izuzetak u ovom slučaju čine starije osobe koje se dovoljno ne kreću, trudnice ili dojilje i dojenčad. Suplementi su eventualno potrebni osobama koje boluju od određenih bolesti, imaju razvijenu netoleranciju na neke namirnice te vegani.

Ako već uzimate dodatke prehrani ni u kojem ih slučaju ne uzimajte nasumce, već uz prethodan savjet stručnjaka - s dodacima prehrani upoznatog nutricionista, farmaceuta ili liječnika.

29.11.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh