« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
PRIPAZITE

Znakovi da ste anemični

Anemija uzrokuje da vaše tijelo ne dobiva dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, a to za sobom nosi cijeli niz drugih problema

Stalno ste umorni? Izvadite krv!
Stalno ste umorni? Izvadite krv! (FreeDigitalPhotos)
Više o

anemija

,

simptomi

,

znakovi

Anemija je prilično nezgodna stvar - u tom stanju vaše tijelo ne dobiva dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, drugim riječima, nemaju dovoljno hemoglobina ili kada te stanice ne rade ono što bi trebale.

Crvene krvne stanice su odgovorne za dovođenje kisika u naše tijelo i uklanjanje ugljičnog dioksida iz njega. Ako ti procesi ne funkcioniraju ispravno, zapravo se trujemo ugljičnim dioksidom.

Stoga, evo sedam glavnih simptoma anemije:

Blijeda koža i donji kapci - kada naše tijelo ne dobiva dovoljno kisika ili ima smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca, koža mijenja boju i izgledamo vrlo blijedo. To se ne odnosi samo na lice, već i na cijelo tijelo, osobito na ruke, unutarnji dio donjih kapaka i jezik.

Ispucale usnice - većina nas ima suhe ili ispucale usnice zbog vjetra, sunca ili hladnih temperatura, ali anemija uzrokuje da specifična područja oko usnica pucaju - pogotovo uglovi usnica. 

Loša koncentracija - svi naši organi trebaju kisik i mozak nije iznimka. Ako je razina kisika niža od potrebne, ne možemo razmišljati jasno i dolazi do problema s koncentracijom.

Neobične žudnje - zZnanstvenici još uvijek nemaju objašnjenje zašto anemija uzrokuje ove čudne žudnje, ali najčešće su žudnja za prljavštinom, kredom ili ledom.

Nepravilni otkucaji srca - zbog niske razina hemoglobina srcem mora raditi jače nego inače kako bi pumpalao krv kroz tijelo i dalo nam dovoljno kisika, što može rezultirati nepravilnim otkucajima.

Tanki nokti - ako su vam nokti krhki, to može biti još jedan uobičajeni, ali ne i poznati simptom anemije. Nokti zahtijevaju kisik kako bi ostali zdravi.

Umor - ako naši organi ne dobiju pravu količinu kisika, tijelo mora raditi jače i teže kako bi imali dovoljno energije za svakodnevne obveze i to nas čini umornijima.

Ako ste se pronašli u barem četiri, preporučujemo vam odlazak liječniku što prije!

28.11.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh