« Metro World News
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
money, money, money

Dobitak na lutriji učinit će vas sretnijima tek za dvije godine

Kako dobiti jackpot na lutriji i ostati normalan

(MWN)
Više o

lutrija

,

loto

,

jackpot

,

Les Scadding

,

Samantha Scadding

,

Alex Parry

,

Andrew Whitaker

,

Susan Bradley

U utorak ujutro svijet je upoznao najnovije milijunaše - Lesa i Samanthu Scadding iz Newporta u Walesu, kao i sedam zaposlenika tvrtke Hewlett-Packard iz Liverpoola, među kojima je i 19-godišnji Alex Parry. Sretni dobitnici lutrije podijelit će nevjerojatnih 91 milijun funti.

Obitelj Scadding planira kupiti Range Rover, a radnici Hewlett-Packarda kažu da će dati otkaz. Jedan od njih kupit će kuću u Južnoj Americi.

2002. godine Andrew "Jack" Whitaker iz američke Zapadne Virginije bio je u njihovoj situaciji - osvojio je jackpot od 315 milijuna dolara, što je tada bio najveći dobitak na lutriji u SAD-u. Nakon što je velik iznos novca dao svojoj crkvi i ženi koja mu je prodala dobitni listić, Whitakera je za pola milijuna dolara opljačkala konobarica u striptiz baru. Zatim, kad je prijateljica njegove unuke preminula od predoziranja drogom, njezina ga je obitelj tužila. Andrew je danas bolestan, bankrotirao je i ima problema sa zakonom.

''Dobitnici na lutriji razmišljaju o svim stvarima koje mogu kupiti, ali ne prepoznaju sami sebe u toj novoj situaciji'', kaže Susan Bradley koja daje financijske savjete sretnim dobitnicima. ''Svi mi živimo prema nekim svojim pravilima, ali kad odjednom dobiješ mnogo novca ta pravila više ne vrijede. Zato dobitnici na lutriji rade gluposti.''

Ipak, prema istraživanjima Andrewa Oswalda, profesora ekonomije na Sveučilištu Warwick, dobitci na lutriji čine vas sretnijima, ali tek nakon dvije do tri godine.

Oswald objašnjava da dobitci na lutriji utječu pozitivno na mentalno zdravlje jer odnose financijsku nesigurnost, ali napominje da su listići lota i dalje loša investicija:

''U Engleskoj je odnos povratka novca na lutriji -50 posto. Kad bi se to računalo kao investicija, bilo bi protuzakonito''.

Kad klijenti dolaze k Susan Bradley, osnivačici instituta Sudden Money, žele ostati incognito. Odsjedaju u hotelu blizu njezina ureda u Palm Beachu na Floridi.

''Gotovo uvijek su neispavani, uzbuđeni i paranoični, a ne postoji nitko drugi tko bi im pomogao. Financijski savjetnici brinu samo za novac, a psiholozi ne žele slušati njihove brige o novcu'', kaže Bradley.

Ako pak dobijete na lotu, Bradley savjetuje što učiniti: trebate uzeti predah i ne donositi važne odluke. Također, ne mijenjajte svoje veze i odnose, te pronađite savjetnika koji će vam pomoći. Na kraju, ne recite svojoj djeci ''sada smo bogati i možemo što hoćemo!''.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
11.11.2009. 17:10:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    stem cell benefits
    09.09.2010. 13:45
    Mogu pretpostaviti zašto za 2 godine , iako bi mene odmah učinio sretnim makar novac stajao na računu slijedeće dvije godine.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh