« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
EHHH...

Dobar razlog da se skinete sa šećera

Svakodnevno konzumiranje šećera i zaslađenih pića tijekom adolescencije narušava sposobnost učenja i pamćenja tijekom odrasle dobi

Šećer vam ne treba
Šećer vam ne treba (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

šećer

Šećer je, kao što znamo, jedan od najopasnijih "začina" - svugdje je, teško ga je izbjeći, a toliko je dobrog okusa da ga jednostavno moramo jesti... što definitivno nije dobro za vaše zdravlje.

Djeca su najveći potrošači dodanog šećera, čak iako je prehrana s visokim sadržajem šećera povezana sa zdravstvenim problemima poput pretilosti i bolesti srca, pa čak i sa oštećenom memorijskom funkcijom, piše Science Daily.

Međutim, manje se zna o tome da konzumiranje velike količine šećera u djetinjstvu utječe na razvoj mozga, posebno regije za koju se zna da je veoma važna za učenje i pamćenje koja se naziva hipokampus.

Novo istraživanje koje je vodio član fakulteta sa Sveučilišta u Georgiji u suradnji s istraživačkom grupom sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je na modelu glodavaca da svakodnevno konzumiranje šećera i zaslađenih pića tijekom adolescencije narušava sposobnost učenja i pamćenja tijekom odrasle dobi.

Grupa je dalje pokazala da su promjene u crijevnim bakterijama možda ključ oštećenja pamćenja izazvanog šećerom.

Podržavajući ovu mogućnost, otkrili su da su slični deficiti pamćenja primijećeni čak i kada su bakterije, nazvane Parabacteroides, u eksperimentu unijete u crijeva životinja koje nikada nisu konzumirale šećer.

Šećer u ranoj životnoj dobi povećao je razinu parabakteroida, a što su razine parabakteroida bile veće, to su životinje prolazile gore u rješavanju zadataka", rekla je Emily Noble, docent na UGA sveučilištu i glavna autorica studije.

„Otkrili smo da su same bakterije dovoljne da oštete pamćenje na isti način kao šećer, ali također narušavaju i druge vrste memorijskih funkcija", dodala je ona.

Uzimajući u obzir ulogu koju hipokampus ima u različitim kognitivnim funkcijama i činjenicu da se područje još uvijek razvija u kasnoj adolescenciji, istraživači su pokušali otkriti više o njegovoj ranjivosti na prehranu s visokim sadržajem šećera putem crijevnih mikrobiota.

Analize su utvrdile da je velika potrošnja šećera dovela do povišene razine parabakteroida u crijevnom mikrobiomu, više od 100 bilijuna mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu koji imaju važnu ulogu u ljudskom zdravlju, ali su odgovorni i za bolesti.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolest (CDC), preporuke koje se odnose na ograničavanje šećera se premašuju u cijelom svijetu.

16.04.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.04.2021. 09:37
    najveca ovisnost s koje se tesko skinuti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh