Dobar razlog da se skinete sa šećera
Svakodnevno konzumiranje šećera i zaslađenih pića tijekom adolescencije narušava sposobnost učenja i pamćenja tijekom odrasle dobi
Šećer je, kao što znamo, jedan od najopasnijih "začina" - svugdje je, teško ga je izbjeći, a toliko je dobrog okusa da ga jednostavno moramo jesti... što definitivno nije dobro za vaše zdravlje.
Djeca su najveći potrošači dodanog šećera, čak iako je prehrana s visokim sadržajem šećera povezana sa zdravstvenim problemima poput pretilosti i bolesti srca, pa čak i sa oštećenom memorijskom funkcijom, piše Science Daily.
Međutim, manje se zna o tome da konzumiranje velike količine šećera u djetinjstvu utječe na razvoj mozga, posebno regije za koju se zna da je veoma važna za učenje i pamćenje koja se naziva hipokampus.
Novo istraživanje koje je vodio član fakulteta sa Sveučilišta u Georgiji u suradnji s istraživačkom grupom sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je na modelu glodavaca da svakodnevno konzumiranje šećera i zaslađenih pića tijekom adolescencije narušava sposobnost učenja i pamćenja tijekom odrasle dobi.
Grupa je dalje pokazala da su promjene u crijevnim bakterijama možda ključ oštećenja pamćenja izazvanog šećerom.
Podržavajući ovu mogućnost, otkrili su da su slični deficiti pamćenja primijećeni čak i kada su bakterije, nazvane Parabacteroides, u eksperimentu unijete u crijeva životinja koje nikada nisu konzumirale šećer.
„Šećer u ranoj životnoj dobi povećao je razinu parabakteroida, a što su razine parabakteroida bile veće, to su životinje prolazile gore u rješavanju zadataka", rekla je Emily Noble, docent na UGA sveučilištu i glavna autorica studije.
„Otkrili smo da su same bakterije dovoljne da oštete pamćenje na isti način kao šećer, ali također narušavaju i druge vrste memorijskih funkcija", dodala je ona.
Uzimajući u obzir ulogu koju hipokampus ima u različitim kognitivnim funkcijama i činjenicu da se područje još uvijek razvija u kasnoj adolescenciji, istraživači su pokušali otkriti više o njegovoj ranjivosti na prehranu s visokim sadržajem šećera putem crijevnih mikrobiota.
Analize su utvrdile da je velika potrošnja šećera dovela do povišene razine parabakteroida u crijevnom mikrobiomu, više od 100 bilijuna mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu koji imaju važnu ulogu u ljudskom zdravlju, ali su odgovorni i za bolesti.
Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolest (CDC), preporuke koje se odnose na ograničavanje šećera se premašuju u cijelom svijetu.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar